«Новини «Інтера» та «України» остаточно перетворилися у засоби тотальної пропаганди інтересів власників», -  Наталя Лигачова

«Новини «Інтера» та «України» остаточно перетворилися у засоби тотальної пропаганди інтересів власників», - Наталя Лигачова

16:00,
11 Квітня 2016
7913

«Новини «Інтера» та «України» остаточно перетворилися у засоби тотальної пропаганди інтересів власників», - Наталя Лигачова

16:00,
11 Квітня 2016
7913
«Новини «Інтера» та «України» остаточно перетворилися у засоби тотальної пропаганди інтересів власників», -  Наталя Лигачова
«Новини «Інтера» та «України» остаточно перетворилися у засоби тотальної пропаганди інтересів власників», -  Наталя Лигачова
Автори:
Найбільше матеріалів з ознаками замовності виявлено на «Інтері» та «Україні», найменше - на 5 каналі та UA:Перший - моніторинг ГО «Детектор медіа»

Громадська організація «Телекритика» провела чергову хвилю постійного моніторингу новин центральних телеканалів «Вплив олігархів на медіа посилюється. Результати моніторингу теленовин за січень-березень 2016р.». Хвиля проводилася в період з 14 по 19 березня 2016 року. У рамках дослідження були охоплені новини телеканалів UA:Перший, «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5 канал, «Україна». 

Найбільше порушень професійних стандартів було виявлено на телеканалах «Інтер» (39 матеріалів з порушеннями) та «Україна» (31 матеріал). При цьому найменше матеріалів з порушеннями, які можуть свідчити про ознаки замовності, на 5-му каналі (5 матеріалів), UA: Першому (6 матеріалів) та СТБ (6 матеріалів). Найбільше телеканали порушують стандарт відокремлення фактів від думок та стандарт достовірності. 

«Інтер» та «Україна» більше використовуються як пропагандистські ЗМІ, інструмент впливу на суспільну думку з точки зору інтересів їхніх власників, а не як засіб комунікації у суспільстві та медіабізнес. По шість (на «Інтері») чи по п’ять (на «Україні») відверто джинсових матеріалів у середньому на випуск новин. Це щонайменше по третині випуску», - заявила голова правління ГО «Телекритика» Наталя Лигачова, презентуючи результати дослідження. Головні меседжи  маніпулятивних сюжетів протягом тривалого часу - це «непрацездатніть коаліції і парламента» та «самовіддана боротьба за інтереси людей»  представників  «Опозиційного блоку». 

З особливою зухвалістю чорний піар проти політичних опонентів використовує «Інтер», який належить Дмитру Фірташу, Сергію Льовочкіну, та, як з’ясувалося останнім часом, тому ж таки Валерію Хорошковському. Зокрема, у сюжетах на телеканалі «Інтер» про ймовірну відставку Арсенія Яценюка з посади прем’єр-міністра тенденційно підбиралися факти та коментарі:  створювалося уявлення про безпорадність коаліції, при цьому тим, кого критикують, як правило, не надавалося слово для відповіді. З другого боку, у великій кількості, у сюжетах на будь яку тему, присутні коментарі представників «Опозиційного блоку», які  виступають за ухвалу важливих для окремих груп населення законів, що часто мають відверто популістський характер. Матеріали супроводжуються тотально тенденційними підбірками думок заангажованих квазіекспертів, яких представляють як незалежних. 

«Наскільки така джинса ефективна - це ще велике питання. Однак, можна згадати, що перед президентськими виборами 2010 року той же «Інтер» та «Україна» так само грубо вбивали в голови тезу про те, що «помаранчева» влада нічого не робить, а ось лідер опозиції Янукович виступає за «соціальні стандарти». І спрацювала ж навіть така незграбна пропаганда!», - зауважила пані Лигачова. 

На каналі «Україна» на звітному тижні - також матеріали з порушеннями на користь представників «Опозиційного блоку» та інших екс-регіоналів. На «Україні» традиційно щодня в ефір йде один, а інколи й два сюжети про гуманітарний штаб Ріната Ахметова.. 

«На перший погляд - це просто дурість та річ нешкідлива. Однак, варто мати на увазі, що витрачаючи невеликі гроші на такий собі піар, Ахметов в іміджовому сенсі прикриває свої досить масштабні проблеми. Починаючи з того, що у 2014 році він спочатку досить активно брав участь у підтримці «народних республік», а потім нібито дистанціювався від них. І, закінчуючи тим, що сьогодні він успішно веде бізнеси як у «сірій зоні», так і з самими «денеерами» (можна згадати недавнє розслідування «Наших грошей»). Зате кожен божий день глядачам «України» втовкмачують у голови думку про «доброго» Ахметова, який усе допомагає і допомагає бідним людям, що постраждали від бойових дій», - пояснює Наталя Лигачова. 

Вона ацентувала увагу на тому, як була представлена ситуація щодо Нелі Штепи, колишнього мера Слов’янська. «14 березня було чергове судове засідання по її справі. І її позиція була подана телеканалом цілковито у дусі російської пропаганди. Ось цитата з сюжету: «Штепа всю вину перекладывает на тогдашнее руководство страны. Неля Штепа, обвиняемая: "Да, я искренне верю и знаю, что виновные в развязывании войны на Донбассе — первые лица страны, руководители правоохранительных органов всех уровней — и СБУ, и прокуратура. Это моя гражданская позиция. Но никак не сепаратизм и терроризм». При цьому думку представників влади не запитують. Сюжет цілковито незбалансований». 

До підтримки лобістських сюжетів на догоду інтересам олігархів-власників ЗМІ іноді приєднується також телеканал Віктора Пінчука ICTV. Так, наприклад, було в темі лобістського законопроекту про підвищення експортного мита на вивезення металобрухту. Також на каналі ICTV впродовж звітного тижня була низка матеріалів із порушеннями стандартів на користь «Радикальної партії» Ляшка і тимошенківської «Батьківщини».

На «1+1» протягом аналізованого тижня було менше матеріалів відверто замовного характера. Всі вони стосувалися також інтересів власника каналу Ігоря Коломойського. Так, наприклад, 19-го березня був навіть дещо смішний сюжет  про брудну білизну в потягах «Укрзалізниці» з узагальненням (брудна білизна, знайдена журналістами в одному потягу, узагальнюється на всі потяги «Укрзалізниці») і з незбалансованим звинуваченням міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. 

Найбільше сюжетів з ознаками бізнесової замовності виявлено на ICTV (5 сюжетів). До трійки лідерів також увійшли «1+1» (4 матеріали) та «Україна» (4 матеріали). 

На всіх телеканалах також досить багато «паркетних» матеріалів про заяви представників влади. При цьому на UA: Першому, 5 каналі та СТБ саме вони, власне, й складають частину сюжетів з ознаками замовності. Якщо б журналісти цих телеканалів більш критично ставилися до часто-густо пустопорожніх заяв політиків, то взагалі б не увійшл до складу «джинсовиків». 

Голова правління ГО «Телекритика» також відзначила небезпечну тенденцію, яка полягає у появі прямої реклами в новинах: «Це стосується телеканалу «1+1» та ICTV. Тепер заради блоку реклами просто перериваються новини, що є прямим порушенням законодавства Украни. Думаю, що після сьогоднішньої презентацієї ми звернемося з цього приводу до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення». 

 Нагадуємо, що у грудні ГО «Телекритика» та Інститут масової інформації презентували моніторинги висвітлення конфліктно чутливих тем і констатували: в листопаді українські телеканали, друковані та онлайн-видання забули про переселенців, волонтерів та людей, які живуть на неконтрольованих українською владою територіях Донбасу — про них ідеться в 1–4 % журналістських матеріалів

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Наталя Лигачова, Автор фото - Олексій Темченко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду