Активна громадськість – проти «сміття» в ефірі

00:00,
3 Грудня 2010
1076

Активна громадськість – проти «сміття» в ефірі

00:00,
3 Грудня 2010
1076
Активна громадськість – проти «сміття» в ефірі
1 грудня громадська ініціатива «Маніпуляціям – ні!» закликала українців приєднатися до акції «День без ТБ». Її організатори сподіваються, що така форма протесту змусить керівників українських телеканалів принаймні частково змінити редакційну політику, що означає «припинити «згодовувати» нам з екранів те «сміття», яке телевізійні боси ніколи не дозволили б дивитися своїм дітям, – брехливі «джинсові» новини, низькопробні серіали, скопійовані шоу».

 

У поширеному серед ЗМІ повідомленні ініціатива «Маніпуляціям – ні!» посилається на досвід США, де в 90-і роки була створена асоціація TV – Free America, яка організовувала щорічне тижневе «утримання» від телебачення. 1996 року в такій акції взяли участь понад 4 млн осіб, 36 тис. шкіл, бойкот підтримали 26 губернаторів. Того року, згідно з підрахунками піплметрів, три провідні американські телекомпанії втратили до 1,5 млн глядачів. А, отже, змушені були піти назустріч глядачам і внести деякі зміни до концепції мовлення.

 

На жаль, в нашій країні подібні акції поки не набули такого масштабу. Багато людей, які звикли проводити вільний час біля екрану, не можуть обійтися без улюблених телесеріалів і шоу, незважаючи на їх низьку якість. Адже вимоги до якості телепродукту у наших співвітчизників вкрай невисокі. Розуміючи це, телеменеджери швидше за все вдаватимуть, що про «День без ТБ» ім. нічого не відомо. Але це ще не означає, що «сміття» в ефірі – це норма.

 

«Безумовно, настав час вже якось відстоювати свої права, – розповідає газеті «День» «культурний» журналіст Леся Сакада. – Я пам'ятаю, як колись Володимир Карташков, який зараз є вже громадянином Росії, сказав, що телебачення має бути супермаркетом, який може задовольнити смаки усіх людей, що приходять до цього супермаркету. Але чому у такому разі мої смаки не задовольняються? Я хочу бачити сюжети про класичну музику, інтерв'ю з літераторами, оперними співаками. І я упевнена, що я не одна така. Нещодавно мені довелося почути в Чернігівській філармонії розкішний баритон. Але його ніхто не знає. Для цього баритона потрапити в ефір – це була б подія усього життя. Я бачила цих захоплених бабусь, які прийшли на денний концерт з букетами квітів. Я хочу, щоб це показували на телебаченні! Я хочу, щоб наша Україна була дуже культурною, красивою, розкішною, щоб вона досліджувала своє генеалогічне дерево, ходила на концерти і в бібліотеки. Чому телебачення обмежує мене в моїх правах бачити і таку Україну? Якби ми були більш згуртованою нацією, то однозначно могли б впливати на програмну політику телеканалів. Перепрошую, навіть міністр культури міг би посприяти цьому. Безумовно, потрібно щось змінювати. Хтозна, можливо саме ця акція матиме успіх».

 

Медіаграмотність

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду