Костицький хоче очолити Комісію з журналістської етики?

00:00,
31 Січня 2011
1430

Костицький хоче очолити Комісію з журналістської етики?

00:00,
31 Січня 2011
1430
Костицький хоче очолити Комісію з журналістської етики?
Голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі пропонує журналістам свій варіант етичного кодексу.

Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі запропонував журналістській спільноті розглянути варіант етичного кодексу журналіста, розроблений НЕК, як «один з варіантів для установлення єдиного документу із питань саморегулювання з метою дотримання етичних стандартів у журналістиці». Про це йдеться в заяві Василя Костицького, опублікованій на офіційному сайті НЕК.

 

Пан Костицький висловлює стурбованість «подальшою долею Комісії з журналістської етики, що зумовлено відходом від її керівництва одного із найавторитетніших і найвпливовіших журналістів Володимира Мостового». Нагадаємо, екс-головний редактор газети «Дзеркало тижня», в інтерв’ю «Медіаграмотності» оголосив про те, що піде з посади голови КЖЕ під час з’їзду, запланованого на лютий 2011 року.

 

«Конфліктні ситуації етичного та професійного характеру, які виникають у журналістському середовищі та між цим середовищем і громадськістю у зв’язку з виконанням журналістами свого професійного обов’язку в Україні вирішує Комісія з журналістської етики, що обирається на з’їзді підписантів Етичного кодексу українського журналіста. Тому особистість очільника Комісії є знаковою, а Кодекс повинен бути загальновизнаним», - йдеться в заяві.

 

У травні 2010 року НЕК оприлюднила свій власний варіант Етичного кодексу журналіста, альтернативний Етичному кодексові українського журналіста від КЖЕ.  «Журналістська спільнота України ще не виробила єдиних етичних стандартів. Не сформований в Україні також дієвий механізм саморегулювання журналістів, здатний забезпечити дотримання усіма журналістами норм професійної етики, - йдеться в заяві. - З урахуванням досвіду зарубіжних країн Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі запропонувала для розгляду професійному журналістському середовищу проект Етичного кодексу журналіста, розроблений за участю провідних науковців, журналістів та інших представників медіа-середовища. Цей Кодекс визначає основні морально-етичні орієнтири, яких журналіст має дотримуватися при виконанні своїх професійних обов'язків». Також Василь Костицький уважає, що його кодекс захистить журналістів від неправомірного впливу власників.

 

Голова НЕК закликає «журналістів та творчих працівників інших професій, від чеснот яких залежить моральне та фізичне здоров’я нашого суспільства, до спільної і плідної співпраці для створення сучасних європейського рівня етичних норм діяльності журналістів».

 

Нагадаємо, у січні в першому читанні ухвалено законопроект, із прийняттям якого Закон України «Про захист суспільної моралі» втратить чинність. У грудні 2010-го президент Віктор Янукович доручив Кабміну ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду