ms.detector.media
Юлія Поліковська
03.08.2023 17:47
Російські хакери продають програмне забезпечення для віддаленого доступу до комп'ютерів Mac
Російські хакери продають програмне забезпечення для віддаленого доступу до комп'ютерів Mac
Оголошення про продаж шкідливого ПЗ виявили фахівці з кібербезпеки в даркнеті.

Компанія з кібербезпеки Guardz повідомила, що виявила на російському форумі в даркнеті оголошення від хакерів, які пропонують на продаж програмне забезпечення Hidden VNC, призначене для прихованого віддаленого доступу до комп'ютерів Apple Mac.

Цей інструмент є аналогом стандартного VNC, який зазвичай ІТ-команди використовують для надання віддаленої підтримки комп'ютерів Mac, проте з суттєвою відмінністю: користувач не має давати дозволу на підключення і не зможе помітити, що робить ІТ-фахівець.

У Guardz повідомили, що Hidden VNC працює у прихованому режимі, й більшість інструментів, розроблених для захисту Mac, його не виявлять.

Компанія також поінформувала, що продавець вніс 100 тисяч доларів в якості гарантії того, що його ПЗ працює так, як заявлено.

Власникам комп’ютерів Mac дали загальну пораду, як захистити себе від потенційної небезпеки: операційну систему необхідно оновити до останньої версiї macOS, доступної для пристрою. Шкiдливий код працює тiльки на Mac до macOS Ventura 13.2.

Крiм того, радять не встановлювати застосунки, які не зареєстровані в Mac App Store, якщо не має впевненості в надійності розробника. Також рекомендують не реагувати на електронні листи з сумнівними посиланнями від невідомих адресатів.

Нагадаємо, у липні видання Financial Times повідомило, що російська влада заборонила тисячам чиновників і державних службовців використовувати iPhone та інші пристрої Apple для офіційних державних потреб.

Фото: Guardz

ms.detector.media