ms.detector.media
Юлія Поліковська
14.06.2023 16:57
У Європарламенті схвалили остаточний варіант законопроєкту про регулювання штучного інтелекту
У Європарламенті схвалили остаточний варіант законопроєкту про регулювання штучного інтелекту
Наступним етапом стане його узгодження з країнами-членами Євросоюзу.

У Європейському парламенті сьогодні схвалили консолідовану позицію щодо остаточної форми законопроєкту про штучний інтелект перед переговорами щодо нього з країнами-членами Євросоюзу. «За» проголосували 499 європарламентарів, 28 були «проти», а 93 утрималися, повідомила пресслужба Європарламенту.

«Правила гарантуватимуть, що штучний інтелект, розроблений і використовуваний у Європі, повністю відповідає правам і цінностям ЄС, включаючи нагляд з боку людини, безпеку, конфіденційність, прозорість, відсутність дискримінації та соціальне та екологічне благополуччя», — зазначено у повідомленні.

Відповідно до законопроєкту, системи штучного інтелекту поділятимуть на чотири рівні ризику. Йдеться про:

До систем високого ризику віднесли ті, що можуть становити значну загрозу для здоров’я, безпеки, фундаментальних прав. Серед іншого, йдеться про системи ШІ, які можуть вплинути на думку виборців і результати голосування.

Планується, що розробників зобов'яжуть реєструвати свої «моделі» програм у базі даних ЄС перед випуском на ринок. Генеративні системи ШІ на основі таких моделей — на зразок ChatGPT — повинні будуть відповідати критеріям прозорості та забезпечити запобіжники від генерування контенту, який порушує законодавство; надавати детальний перелік даних, на яких «навчали» систему. Виняток зробили для дослідницької діяльності та компонентів ШІ, які надаються на основі ліцензії open-source.

Нагадаємо, Європейська комісія хоче, щоб великі онлайн-платформи почали чітко маркувати контент — слова, зображення та аудіо, — створений штучним інтелектом. Цю вимогу прагнуть додати до Кодексу практики щодо онлайн-дезінформації.

Фото: Unsplash

ms.detector.media