ms.detector.media
Юлія Поліковська
18.05.2023 18:45
На допомогу вчителям розробили 40 вправ з медіаграмотності в умовах війни
На допомогу вчителям розробили 40 вправ з медіаграмотності в умовах війни
Напрацювання можна вільно використовувати у межах викладання різних предметів у школах.

Після початку повномасштабного російського вторгнення у проєкті Академії української преси «Медіаосвітній тулбокс» почали формувати базу методичних розробок для проведення учителями уроків та позакласних занять «Медіаграмотність в умовах війни». На сьогодні у ній є 40 вправ. Про це під час круглого столу «Медіаосвіта в часи російсько-української війни» повідомила учителька-методистка і медіапедагогиня Ганна Горленко.

За її словами, загалом у «Медіаосвітньому тулбоксі», який почали наповнювати з 2020 року, на сьогодні є близько 300 методичних розробок для вчителів різних предметів. 40 із них стосуються власне розвитку компетенцій медіаграмотності в учнів початкової, середньої та старшої школи, що є особливо актуальним в умовах кіберінформаційної війни.

«19 готових вправ із запропонованим роздатковим матеріалом можна провести з учнями у межах курсу "Громадянська освіта". 13 — на уроках української мови, 12 — на уроках історії, 10 — у межах предмету "Захист України"», — зазначила вона.

Значну частину вправ, за її словами, створили самі педагоги, які брали участь у щорічному всеукраїнському конкурсі. Ганна Горленко закликала вчителів проходити курси з медіаграмотності та інтегрувати її в навчальний процес.

«Українські діти уже мають власний досвід, пов’язаний з війною. Йдеться і про негативний досвід, повязаний з переживаннями за безпеку себе, рідних і близький, і про позитивний, коли вони радіють за успіх ЗСУ, — прокоментувала Ганна Горленко. — Медіаграмотність сьогодні та навичка, яка дозволяє виживати в умовах інформаційного суспільства і тої кібервійни, яку з нами ведуть. Ми, учителі, маємо у кожному предметі показати, як захищатися і перемагати. Я сподіваюся, що у майбутньому медіаграмотність стане частиною кваліфікаційних вимог до вчителів».

Скарбничку розробок «Медіаграмотність в умовах війни» завдяки останньому конкурсу серед учителів, зокрема, поповнили:

— вправа «Критичний погляд», авторкою якої є вчителька мистецтва КЗ «Вороновицький ліцей» Майя Таранюк;

— вправа «Національно-визвольний рух у 1944–1950-х рр. на території України в радянській карикатурі», автором якої є учитель історії Ніжинського ліцею Олександр Желіба;

— вправа «Медіаграмотно про стрілецьку зброю!», авторкою якої є завідувачка навчально-тренінгового центру Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Юлія Зоря.

Нагадаємо, MediaSapiens започаткував серію публікацій про стан медіаосвіти під час війни, яка має на меті проаналізувати, як російське вторгнення вплинуло на імплементацію медіаграмотності в навчальні програми та заняття у школах і вишах, як розвивається неформальна освіта, на чому має бути сфокусований поступ у сфері медіаграмотності зараз та в повоєнний час.

Фото: АУП

ms.detector.media