ms.detector.media
Юлія Поліковська
10.05.2023 10:05
ФБР знешкодило провідну російську кібершпигунську програму
ФБР знешкодило провідну російську кібершпигунську програму
Творцями шкідливого програмного забезпечення вважають хакерське угруповання, яке діє понад 20 років.

У США Федеральне бюро розслідувань заявило, що виявило та знешкодило шкідливе програмне забезпечення Snake, яке використовується Федеральною службою безпеки Росії. Про це повідомило Reuters.

У відомстві зазначили, що програмне забезпечення було використане проти комп'ютерів американських користувачів, проте кількість заражених пристроїв не розголошується.

Чиновники США вважають знешкоджене програмне забезпечення однією з провідних російських програм кібершпигунства. Вашингтон очікує, що проведена ФБР операція «викорінить його з віртуального поля бою».

Один із високопосадовців сказав журналістам, що за шкідливою програмою Snake стоїть відома хакерська група Turla, яка є однією з найдосвідченіших хакерських команд, вивчених спільнотою дослідників безпеки.

Високопосадовець з ФБР зазначив, що ця група протягом двох десятиліть діяла проти різноманітних цілей НАТО, урядових установ США і технологічних компаній.

«Вони залишалися в тіні, зосередившись на скритності та оперативній безпеці. Вони — одна з найскладніших цілей, які ми маємо», — повідомив віцепрезидент з аналізу загроз компанії з кібербезпеки Mandian Джон Халтквіст.

Зрив шкідливого програмного забезпечення Turla's Snake назвали «операцією "Медуза"». ФБР та його партнери визначили, де в інтернеті було розгорнуто хакерський інструмент, і створили унікальне програмне «корисне навантаження», щоб порушити інфраструктуру хакерів.

Нагадаємо, Джо Байден наприкінці березня продовжив режим надзвичайного стану в США через загрози в кіберпросторі.

Додамо, у лютому сайт штаб-квартири Сил спеціальних операцій НАТО зазнав атаки російської кібергрупи Killnet.

Фото: Unsplash

ms.detector.media