ms.detector.media
Юлія Поліковська
08.05.2023 15:00
Для підлітків створили чатбот, що вчить уникати гендерних стереотипів та дискримінації
Для підлітків створили чатбот, що вчить уникати гендерних стереотипів та дискримінації
За допомогою чатбота підлітки проходять 21-денний освітній челендж.

В Україні для підлітків розробили чатбот NoMoreGringe.Powerbank, що знайомить із гендерними стереотипами, питаннями рівності статей, ознаками дискримінації тощо.

Чатбот у Telegram з’явився на початку квітня 2023 року, зараз у нього понад 3 тисячі користувачів, повідомили в ГО «Післязавтра», активісти якої створили освітній інструмент.

Поштовхом для його створення стали результати опитування українських підлітків у межах програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», згідно з якими 85% опитаних хочуть розвивати інклюзивне мислення та поведінку через вичерпні пояснення, ігри, вікторини та відео в школі та вдома, а 40% відчувають бажання ставати місцевими активістами для усунення гендерних упереджень.

Після реєстрації користувачі чатбота щодня отримують чотири сповіщення: одне повідомлення, одну мікрогру, одне відео та одну gif-подяку як винагороду за зусилля.

Навчальний курс із гендерної грамотності триває 21 день і щоденно мотивує підлітків розширювати спектр знань зі сфери різноманіття та інклюзивності, пояснює, як формується толерантне ставлення, демонструє способи запобігання залякуванням, дискримінації та іншим формам насильства і токсичної поведінки й мови.

Чатбот доступний одночасно шістьма мовами — українською, англійською, вірменською, азербайджанською, грузинською та румунською.

Також для підтримки зацікавлення до тематики автори проєкту розмістили в тіктоку серію відеороликів. З початку квітня їх переглянули приблизно 4 мільйони разів.

Уточнимо, назва чатбота «no more gringe» закликає не відчувати ніяковості та сорому, коли хтось в оточенні вдається до гендерних стереотипів.

Нагадаємо, електронна петиція до президента щодо впровадження обов'язкового статевого виховання в систему освіти України зібрала необхідну для розгляду кількість голосів. 14 квітня президент України Володимир Зеленський звернувся до уряду з проханням опрацювати пропозиції, викладені у петиції. 

Фото: Unsplash

ms.detector.media