Президент відповів на петицію про запровадження статевого виховання в українській освіті

Президент відповів на петицію про запровадження статевого виховання в українській освіті

12:00,
14 Квітня 2023
3099

Президент відповів на петицію про запровадження статевого виховання в українській освіті

12:00,
14 Квітня 2023
3099
Президент відповів на петицію про запровадження статевого виховання в українській освіті
Президент відповів на петицію про запровадження статевого виховання в українській освіті
Пропозиції, викладені у петиції, має розглянути та опрацювати уряд.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до уряду з проханням опрацювати пропозиції, викладені у петиції щодо впровадження обов'язкового статевого виховання в систему освіти України. Про це йдеться у відповіді на петицію, яка зібрала понад 25 тисяч підписів.

У своїй відповіді президент подякував за активну громадянську позицію усім, хто долучився до петиції.

Він нагадав, що питання державної політики в сфері освіти не належить до його конституційних повноважень.

«Конституція України зобов’язує мене діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України. Так, відповідно до статті 116 Конституції України, статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», пункту 2 статті 5 Закону України «Про освіту» державну політику у сфері освіти визначає Верховна Рада України, а реалізують Кабінет Міністрів України, центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки, інші центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування», — йдеться у відповіді.

Попри це, президент погодився, що державна політика в освіті повинна задовольняти потреби людини і суспільства.

«Згідно із пунктом 3 статті 5 Закону України «Про освіту» державна політика у сфері освіти формується і реалізується на основі наукових досліджень, міжнародних зобов'язань, вітчизняного та іноземного досвіду з урахуванням прогнозів, статистичних даних та індикаторів розвитку з метою задоволення потреб людини і суспільства», — зазначив президент.

Відтак Володимир Зеленський звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати його та авторку петиції про результати розгляду.

Уточнимо, петиція з вимогою запровадити обов'язкове статеве виховання в систему освіти була опублікована 9 лютого і вже за місяць набрала 25 827 підписів. На думку ініціаторів петиції, Громадського альянсу «Політична дія жінок» і ресурсу «Гендер в деталях», статеве виховання дітей і молоді значно знижує ризики насильства, рівень злочинності, кількість підліткових вагітностей, а також підвищує вік першого статевого акту. 

Нагадаємо, 20 березня 2023 року був оприлюднений вирок у справі про зґвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті трьома підлітками (сам злочин був скоєний ще у 2021 році). Комісія з журналістської етики заявила, що низка медіа під час висвітлення цієї історії припустилася порушень журналістської етики. КЖЕ засудила спекуляції на чутливій темі «задля нарощування рейтингів та клікбейту».

В Офісі Генпрокурора повідомили, що прокуратура оскаржуватиме вирок суду щодо кривдників дівчинки.

Фото: Pexels

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду