ms.detector.media
Валерія Буняк
01.04.2023 15:38
Закон про електронне резидентство набув чинності в Україні
Закон про електронне резидентство набув чинності в Україні
Іноземні IT-спеціалісти можуть ставати підприємцями в Україні та сплачувати податки в держбюджет нашої країни.

Закон про електронне резидентство набув чинності в Україні. Про це повідомили у Міністерстві цифрової трансформації.

Відтепер іноземні IT-спеціалісти зможуть ставати підприємцями в Україні та сплачувати податки в наш держбюджет. Резидентство можна оформити онлайн.

Наразі Мінцифри тестує проєкт та напрацьовує нормативно-правову базу.

Запуск е-резидентства також дозволить іноземцям дистанційно управляти своєю справою за допомогою сучасних технологій, підписувати документи електронним підписом та навіть відкривати банківські рахунки та керувати ними.

Окрім цього, вони зможуть сплачувати податки на пільгових умовах.

Як зазначили в Мінцифрі, е-резидентство сприятиме залученню міжнародних інвестицій та «зробить Україну світовим IT-брендом».

«За нашими прогнозами, лише в перший рік після повноцінного запуску проєкту близько 1000 іноземних підприємців отримають статус е-резидентів. А це +1 млн доларів до українського бюджету», — передбачають у відомстві.

Зауважимо, е-резидентами не можуть стати підприємці, які мають дохід в Україні, а також громадяни Росії та інших країн із санкційного списку.

Раніше Михайло Федоров розповів, що таку ж модель електронного резидентства вже використовують в Естонії. Там статус е-резидентів там отримали близько 100 000 іноземців.

За даними, які наводив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, у 2021 році кількість ІТ-фахівців в Україні зросла на рекордні 50 тисяч осіб. При цьому чимало компаній все одно мали дефіцит кадрів. ІТ-спеціалісти, за словами прем'єра, останніми роками стали справжнім середнім класом в Україні. Держава навіть започатковує фонд для фінансової допомоги IT-стартапам.

Ілюстрація з сайту Мінцифри

ms.detector.media