ms.detector.media
Валерія Буняк
29.03.2023 19:50
Технологію для виявлення наземних мін за допомогою штучного інтелекту створили в Японії
Технологію для виявлення наземних мін за допомогою штучного інтелекту створили в Японії
Компанія NEC планує надати урядам і міжнародним організаціям послуги з виявлення наземних мін за допомогою штучного інтелекту до березня 2024 року.

Японська корпорація NEC розробила технологію штучного інтелекту, яка здатна передбачати, де найімовірніше заховані наземні міни. Точність програми сягає майже 90%. Про це пише  видання Kyodo.

У NEC заявили, що технологія може допомогти більш ефективно знешкоджувати протипіхотні міни, а також зменшить кількість щорічних смертей від прихованих вибухівок. Компанія планує надати урядам і міжнародним організаціям послуги з виявлення наземних мін за допомогою штучного інтелекту до березня 2024 року.

З квітня по жовтень минулого року в зонах конфліктів в Азії провели експеримент, в якому NEC використала відкриті дані про ландшафти та військові об’єкти, надані Міжнародним комітетом Червоного Хреста, а також звіти місцевих жителів, аби передбачити, де розташовані міни в певних зонах. Так, час для аналізу 800 ділянок на ймовірні місця розташування мін вдалося скоротити до кількох годин. Без технології ШІ фахівцям довелося би шукати та знешкоджувати вибухівку на цій території протягом кількох років. 

Попри те, що саперам все ще необхідно вручну підтверджувати зони з захованими наземними мінами, компанія сподівається, що ця технологія у будь-якому разі прискорить процес знешкодження.

Наразі NEC прагне підвищити швидкість і точність своїх прогнозів шляхом залучення різних джерел інформації, зокрема даних, зібраних з дронів і супутників.

Нагадаємо, у січні на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій з'явилася можливість завантажити інтерактивну мапу та застосунок, де позначені заміновані території. Також у ДСНС позначили рівні небезпеки.

Раніше ДСНС спільно з державною ІТ-компанією «Інфотех» запустили застосунок «Розмінування України», за допомогою якого можна повідомляти рятувальників про знайдені вибухонебезпечні та підозрілі предмети.

Фото: «Слово і діло»

ms.detector.media