ms.detector.media
Юлія Поліковська
28.03.2023 16:10
Український розробник створив чатбот для перевірки лікарських препаратів
Український розробник створив чатбот для перевірки лікарських препаратів
Бот допомагає з’ясувати статус медичного препарату у міжнародних базах доказової медицини.

Український програміст Вадим Іваненко створив чатбот Dokazovo, який допомагає з’ясувати статус того чи іншого медичного препарату у відкритих міжнародних базах доказової медицини.

Створити бот розробник вирішив на дозвіллі.

«Постійно доводиться перевіряти їх (препарати – ред.) на сайтах на кшталт FDA, ВООЗ, Drugbank, Cochrane. Щоб частково автоматизувати цю рутину, створив тг-бота, якому просто вводиш назву препарату, а у відповідь отримуєш короткий репорт і загальну оцінку. Якщо буде зацікавленість, то буду далі розвивати проєкт, щоб економити наші кошти й оцінювати компетентність лікарів», — написав Вадим Іваненко в LinkedIn.

Для перевірки ліків чатбот використовує низку джерел відкритих даних: бази даних ВООЗ, FDA, PubMed, NICE, AWMF, FNAH, НСЗУ та інші.

На сьогодні сервіс, що працює в Telegram, надає інформацію про 8325 препаратів, повідомив розробник у Twitter. З них 4881 отримали високу оцінку дослідженості, 921 — задовільну, 1394 — низьку. Ще 1129 лікарських препаратів, про ефективність яких запитували у чатбота, не отримали оцінки, адже не мають МНН (Міжнародне Непатентоване Найменування) та АТС-коду.

Нагадаємо, віднедавна у застосунку «Дія» для вакцинованих за кордоном з’явилася можливість згенерувати COVID-сертифікат.

Фото: Pixabay

ms.detector.media