ms.detector.media
Валерія Буняк
26.03.2023 10:15
За два місяці CERT-UA зафіксувала понад 300 кібератак, — Держспецзв’язку
За два місяці CERT-UA зафіксувала понад 300 кібератак, — Держспецзв’язку
Від початку цього року фахівці спостерігають зростання кількості атак з метою шпигунства для постійного доступу до організацій.

У січні–лютому 2023 року Урядова команда реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA опрацювала понад 300 кіберінцидентів та кібератак, що майже вдвічі менше, ніж у відповідний період того року, пише пресслужба Держспецзв'язку в телеграмі.

За словами фахівців, у січні 2023 року спостерігалося менше атак хакерів, та вже наступного місяця зловмисники повернулись до звичного рівня активності.



Команда CERT-UA від початку цього року фіксує зростання кількості атак з метою шпигунства для постійного доступу до організацій. Серед шкідливого програмного забезпечення, яке поширюють російські кіберзловмисники, переважно трапляються саме програми для збору даних та віддаленого доступу до пристроїв користувачів.

«Це може бути однією з ознак того, що Росія готується до тривалої війни. За допомогою хакерів вона намагається отримати будь-яку інформацію, яка може дати перевагу в конвенційній війні проти нашої країни: від даних щодо мобілізації до розкриття секретів логістики західної зброї», — зазначили у Держспецзв'язку.

Нагадаємо, раніше Дежспецзв'язку повідомила, що російські спецслужби додають шкідливий код до зламаного програмного забезпечення, яке розповсюджується за допомогою торент-трекерів. Таким чином хакери можуть отримати доступ до вмісту комп'ютерів.

В аналітичному звіті відомства про кіберагресію Росії проти України у 2022 році Russia’s Cyber Tactics: Lessons Learned 2022 зазначили, що за рік минулий рік команда CERT-UA обробила 2194 інциденти, з них 1148 випадків мали критичний або високий рівень небезпеки.  

Нещодавно компанія Microsoft попередила про загрозу нової хвилі російських кібератак проти України, та проти організацій з інших країн, які надають допомогу нашій державі.

Фото: Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України / фейсбук

ms.detector.media