ms.detector.media
Валерія Буняк
22.03.2023 19:51
Bloomberg: Дослідники викрили хакерську групу Ghostwriter, яка поширювала фейкові електронні листи, націлені проти українських біженців
Bloomberg: Дослідники викрили хакерську групу Ghostwriter, яка поширювала фейкові електронні листи, націлені проти українських біженців
Раніше те ж угрупування нібито надсилало підроблені листи, описуючи американські війська в Польщі як «окупаційні сили».

Пропагандистська хакерська група Ghostwriter використовувала фейкові електронні листи, націлені проти українських біженців, пише Bloomberg. За словами дослідників з Mandiant, підрозділу аналізу загроз Google Cloud, угрупування спеціалізується на операціях зі злому й витоку інформації та підроблених документів.

У січні минулого року підроблені електронні листи начебто від імені офіційних міністерств сусідніх країн, почали надходити на скриньки організацій, які працюють з біженцями.

У повідомленнях попереджали про те, що українських чоловіків призовного віку планують відправити додому. Люди, які отримали ці електронні листи, нібито були зобов'язані надати особисту інформацію та відомості про місцезнаходження українців, які проживали поблизу.

Уряди Латвії, Литви та Польщі заявили, що листи не відповідають дійсності.

За даними дослідників, раніше хакери з Ghostwriter «роками поширювали повідомлення проти Організації Північноатлантичного договору та намагалася підірвати регіональні відносини».

Згідно зі звітом Кардіффського університету, опублікованому в лютому, та ж група видавала себе за урядовців у нібито пресрелізах і використовувала підроблені листи, щоб спробувати поширити антизахідні настрої.

«Мета, як і багатьох інших операцій Ghostwriter, — спробувати створити паніку та спровокувати страх. Більш глобальна мета — розділити союзників і перешкодити їхній роботі», — сказала Аннелі Ахонен, незалежна експертка з дезінформації, яка проводила дослідження для Кардіффського університету. 

У 2021 році дослідники безпеки заявили, що вони впевнені щодо зв’язків Ghostwriter із Білоруссю. Раніше група нібито надсилала підроблені листи, описуючи американські війська в Польщі як «окупаційні сили», тому у фахівців продовжували виникати питання щодо походження Ghostwriter.

Водночас директор Центру передового досвіду стратегічних комунікацій НАТО Яніс Сартс сказав, що він «не сумнівається», що група Ghostwriter є російською, «навіть якщо деякі з неї пройшли через Білорусь».

Нагадаємо, раніше російські пропагандисти у соціальних мережах розгорнули кампанію з дезінформації проти українських біженців у Європі. Росіяни намагаються демонізувати українців, щоб підірвати підтримку України.

У лютому Урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Польщі Станіслав Жарин на пресконференції попередив, що в країні триває кампанія дезінформації, що дискредитує біженців з України. 

На електронні скриньки поляків надходили сфабриковані листи, а на вулицях були розлеєні прокламації та листівки. У них йшлося про те, що  Департамент міжнародних справ та міграції МВС та Управління в справах іноземців начебто мають збирати інформацію про українських біженців у Польщі.

«Детектор медіа» проаналізував український та російський сегменти соціальних мереж, щоби з’ясувати, в якому контексті проросійські користувачі найчастіше згадували українських біженців і внутрішніх переселенців та які меседжі й маніпуляції про них поширювали. 

Ілюстрація: скриншот з фільму «Вокзал надії»

ms.detector.media