ms.detector.media
Юлія Поліковська
22.03.2023 12:06
У TikTok почнуть маркувати маніпулятивні відео, створені за допомогою ШІ
У TikTok почнуть маркувати маніпулятивні відео, створені за допомогою ШІ
Нововведення з’явилося під час розгляду законопроекту про заборону застосунку у США.

Платформа коротких відео TikTok оновила свої правила спільноти. Зміни стосуються публікації згенерованих за допомогою штучногоінтелекту діпфейків, які все частіше зявляються у застосунку. Тепер автори мають вказувати в описі до ролика або за допомогою наліпки на такому відео, що воно відноситься до «синтетичних та маніпулятивних медіа», повідомило видання The Verge.

Раніше у правилах TikTok про діпфейки лише одним рядком було зазначено про заборону публікації контенту, який може «ввести користувачів в оману шляхом спотворення правдивих подій [або] завдати значної шкоди темі, висвітленій у відео». Тепер компанія каже, що весь реалістичний, створений або відредагований штучним інтелектом контент має бути чітко означений або в підписі до відео, або за допомогою наліпки на такому відео.

TikTok зазначив, що не допустить розміщення немаркованих «штучних медіа, які містять зображення будь-якої реальної приватної фігури», демонструють підтримку публічною особистістю будь-якого продукту, або ж порушують інші правила застосунку, зокрема, заборону на розпалювання ненависті. Компанія у своїх правилах визначає як громадських діячів осіб віком від 18 років, які обіймають «значну громадську посаду, приміром, державного службовця, політика, бізнес-лідера або є знаменитістю».

Заборона TikTok на діпфейки виглядає як відповідь на конкретне відео, у якому штучний інтелект використали для того, щоб образ відомого блогера Джо Рогана рекламував «підвищувач лібідо для чоловіків».

У TikTok також набули популярності ролики, в яких за допомогою інструментів штучного інтелекту імітують голоси відомих особистостей. Почали з’являтися ролики, де зімітовані голоси президента США Джо Байдена і колишнього президента Дональда Трампа включають у суперечки з приводу тих чи інших популярних ігор, наприклад Dungeons & Dragons.

Інші випадки використання більш шкідливі: створено чимало діпфейків, де відомі особи нібито оголошували трансфобні та гомофобні заяви.

«Оновлення політики TikTok відбувається на тлі посилення політичного тиску на материнську компанію ByteDance у зв'язку з побоюваннями урядів західних країн щодо збору особистих даних додатком та його здатністю впливати на громадську думку. На даний момент програма вже заблокована для використання держслужбовцями в США, Великобританії, Новій Зеландії та Канаді», — зазначило видання.

Зараз аудиторія TikTok налічує 150 мільйонів осіб у США та понад 1 мільярд у всьому світі.

Нагадаємо, після заборони для державних службовців у Великій Британії, працівників корпорації ВВС попросили видалити TikTok зі смартфонів. Перед цим працівників суспільного телерадіомовника Данії застерегли не використовувати китайський застосунок без нагальної потреби.

Фото: Unsplash

ms.detector.media