ms.detector.media
Юлія Поліковська
16.03.2023 14:05
TikTok радять попрощатися з китайськими власниками, щоб уникнути заборони у США
TikTok радять попрощатися з китайськими власниками, щоб уникнути заборони у США
Китайська ByteDance володіє 20% акцій TikTok.

США прагнуть, щоб китайські власники TikTok продали свої частки в популярному застосунку, інакше компанія може зіштовхнутися з його забороною у США. Про це заявила прессекретарка TikTok Брук Оберветтер у коментарі Reuters.

За її інформацією, компанія нещодавно отримала повідомлення від Комітету з іноземних інвестицій в США (CFIUS).

У комітеті хочуть, щоб китайські власники застосунку продали свої акції, інакше компанія може зіштовхнутися із можливою забороною застосунку в США через ризики національній безпеці.

Керівництво соцмережі TikTok розглядає можливість відокремлення від материнської компанії ByteDance як крайній захід, у тому випадку, якщо не вдасться переконати владу США, повідомив Bloomberg.

За даними агенства, TikTok заявив у середу, що вимушений продаж не вплине на передбачуваний ризик безпеки.

«Якщо метою є захист національної безпеки, відчуження не вирішить проблему: зміна власника не накладе жодних нових обмежень на потоки даних або доступ», — йдеться у заяві речниці TikTok Брук Оберветтер.

Натомість компанія пообіцяла витратити 1,5 мільярда доларів на програму захисту даних і контенту користувачів США.

Компанія ByteDance підтвердила газеті The Wall Street Journal, що 60% її акцій належать міжнародним інвесторам, 20% — працівникам, ще 20% — засновникам.

Зазначимо, це перший випадок, коли за адміністрації президента Джо Байдена виникла загроза потенційної заборони соцмережу TikTok, якою користуються понад.

Як відомо, 1 березня Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США підтримав законопроект, який надає президентові Джо Байдену повноваження заборонити китайський застосунок TikTok. Далі законопроект розглядатимуть у Палаті представників та Сенаті США.

Проте у 2020 році Комітет з іноземних інвестицій в США уже одноголосно рекомендував ByteDance продати TikTok. Під тиском тодішнього президента Трампа ByteDance наприкінці 2020 року намагалася завершити угоду з Walmart і Oracle Corp, щоб перевести американські активи TikTok в нову компанію, проте рішення було заблоковане судами.

Фото: Unsplash

ms.detector.media