ms.detector.media
Юлія Поліковська
16.03.2023 10:07
Microsoft попередила про загрозу нової хвилі російських кібератак
Microsoft попередила про загрозу нової хвилі російських кібератак
Команда хакерів Sandworm може застосувати програми-вимагачі проти організацій, які допомагають Україні.

Російські хакери можуть готувати нову хвилю кібератак проти України, та проти організацій з інших країн, які надають допомогу нашій державі. Про це йдеться у звіті Microsoft, опублікованому в середу, повідомив Reuters.

«З січня 2023 року корпорація Microsoft спостерігає, як російські кібергрупи коригують свою діяльність з метою посилення руйнівного впливу та збору розвідувальної інформації про цивільні й військові об'єкти України та її партнерів», — повідомила команда з досліджень та аналізу кібербезпеки Microsoft.

За даними звіту, одна група «схоже, готується до нової деструктивної кампанії».

Microsoft виявила, що особливо активна російська команда хакерів, відома як Sandworm, має «додаткові можливості програм-вимагачів, які можуть бути використані для руйнівних атак на організації за межами України, що виконують ключові функції в ланцюгах постачання».

Зазначено, що атаки з застосуванням таких програм передбачають проникнення хакерів на сервери організацій, шифрування даних і вимагання грошей в обмін на відновлення доступу. Програми-вимагачі використовуються і для прикриття більш зловмисної діяльності — знищення даних, тому їх ще називають «чистильниками».

Від січня 2022 року фахівці корпорації Microsoft виявили дев'ять різних «чистильників» і два типи програм-вимагачів, які використовувалися проти понад 100 українських організацій.

Також зросла кількість прихованих російських кібероперацій, ціллю яких є компрометація українських організацій на Заході.

«У країнах Америки та Європи, особливо в сусідніх з Україною, російські суб'єкти загроз намагаються отримати доступ до урядових і комерційних організацій, які беруть участь у підтримці України», — прокоментував генеральний директор Центру аналізу цифрових загроз корпорації Microsoft Клінт Уоттс.

Нагадаємо, на початку березня німецький постачальник бронетехніки в Україну зазнав кібератаки, що вразила сайт концерну.

У лютому кібератаку вчинили на сайт штаб-квартири Сил спеціальних операцій НАТО.

Фото: Unsplash

ms.detector.media