ms.detector.media
Юлія Поліковська
02.03.2023 11:37
Американські держслужбовці мають 30 днів, щоб видалити TikTok з усіх федеральних пристроїв
Американські держслужбовці мають 30 днів, щоб видалити TikTok з усіх федеральних пристроїв
У Конгресі США розглядають законопроект про заборону TikTok у країні.

Білий дім у понеділок наказав державним службовцям упродовж 30 днів видалили китайський застосунок TikTok із федеральних пристроїв та систем, повідомило агентство Reuters.

Відповідну вказівку дала директорка Управління з управління та бюджету Шаланда Янґ для забезпечення безпеки американських даних.

Заборона була ухвалена Конгресом наприкінці минулого року, після аналогічних заходів у Канаді, ЄС, Тайвані та понад половині американських штатів.

«Хоча заборона стосується невеликої частини користувачів TikTok у США, всетаки посилює спроби повністю заборонити застосунок для обміну відео. Занепокоєння щодо національної безпеки зросло в останні тижні після того, як китайська повітряна куля пролетіла над територією США», — зазначили у Reuters.

Компанія TikTok, що належить ByteDance, заявила, що побоювання підігріваються дезінформацією, і заперечила, що застосунок використовується для шпигування за американцями.

У середу, 1 березня, Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США підтримали законопроект, який надає президентові Джо Байдену повноваження заборонити китайський застосунок TikTok, повідомив Reuters. Далі законопроект розглядатимуть у Палаті представників та Сенаті США.

«Мій законопроект уповноважує адміністрацію забороняти TikTok або будь-які програмні додатки, які загрожують національній безпеці США. — заявив голова комітету Майк Маккол. — Будь-хто, хто завантажив TikTok на свій пристрій, надав бекдор до всієї своєї особистої інформації. Це шпигунська повітряна куля у ваш телефон».

Після голосування Маккол сказав агенству, що, на його думку, законопроект про TikTok буде винесений на розгляд «досить скоро» і проголосований повним складом Палати представників ще цього місяця.

Нагадаємо, заборона федеральним службовцям використовувати китайський застосунок на державних пристроях була підтримана Конгресом США у грудні 2022 року. При йцьому багато урядових установ, включаючи Білий дім, Міністерство оборони, Міністерство внутрішньої безпеки та Державний департамент, заборонили TikTok на урядових пристроях ще до голосування.

Додамо, 23 лютого Європейська комісія та Рада ЄС заборонили своїм співробіникам користуватися китайською соціальною мережею TikTok з міркувань безпеки.

Крім того, Канада заборонила використовувати китайський додаток TikTok на всіх державних пристроях, оскільки методи збору даних компанії створюють вразливість для кібератак. Раніше Канада ініціювала розслідування щодо TikTok — у країні занепокоєні через збір та використання платформою персональних даних користувачів.

Фото: unsplash

ms.detector.media