ms.detector.media
Валерія Буняк
18.02.2023 14:20
Facebook втратив 2 мільйони українських користувачів за останній рік
Facebook втратив 2 мільйони українських користувачів за останній рік
Загалом спад використання соціальних мереж від Meta зафіксували майже в усіх областях України, особливо в прифронтових зонах.

Meta почала втрачати українських користувачів: за рік з Facebook пішли 2,05 мільйона українців, а з Instagram 4,1 мільйона. Про це йдеться в дослідженні комунікаційної агенції Plusone social impact.

Аналітики повідомили, що наразі аудиторія Facebook становить 13,7 мільйона користувачів з України, а Instagram – 11,6 мільйона. Водночас варто розуміти, що у дослідженні не врахували втрати аудиторії в тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганськаї областей України.

Спад використання соціальних мереж зафіксували майже в усіх областях України, особливо в прифронтових зонах. Facebook та Instagram найбільш популярні в Київській області (53% і 51% відповідно), натомість найменше ними користуються в Херсонській (15% та 8%). У дослідженні також зазначають, що постійні обстріли Росією української енергетичної інфраструктури вплинули на стабільний доступ до інтернету.

Найбільші втрати аудиторії спостерігаються у віковій групі з 18 до 35 років.

Під час дослідження використовували дані Facebook Ads Manager, Державної служби статистики України, Google Trends, TikTok Ads Manager та Google Ads Reach Planner. Детальніше прочитати про результати можна за посиланням.

Нагадаємо, в грудні минулого року Facebook обмежив сторінку «Української правди» після того, як видання опублікувало інформацію про збір коштів на реабілітацію бійців «Азову», які повернулися з полону.

Українські журналісти та лідери думок також неодноразово скаржились на блокування сторінок в соцмережах, що належать компанії Meta, через антивоєнні пости. Про це повідомляли журналісти Соня Кошкіна та Аркадій Бабченко, співачка Оля Полякова, ведуча «Телебачення Торонто» Ярослава Кравченко та інші.

Окрім цього, кілька разів зазнавала санкцій сторінка Асоціації родин захисників «Азовсталі». У вересні у соцмережах заблокували патронатну службу полку «Азов».

Пізніше компанія Meta повідомила, що з українським контентом у Facebook та Instagram працюють українські модератори. Компанія стверджує, що не має модераторів у Москві. 

Фото: Unsplash

ms.detector.media