ms.detector.media
Роман Мельник
08.02.2023 14:41
Avaaz: Провідні соцмережі не докладають достатніх зусиль для боротьби з дезінформацією
Avaaz: Провідні соцмережі не докладають достатніх зусиль для боротьби з дезінформацією
Активісти Avaaz проаналізували політику соцмережі Twitter, YouTube, Facebook, LinkedIn і TikTok щодо поширюваної на платформах фейків.

Соцмережі Twitter, YouTube, Facebook, LinkedIn і TikTok не докладають достатньо зусиль для боротьби з дезінформацією на своїх платформах, що викликає сумніви в спроможності цих компаній дотримуватися нових правил Євросоюзу щодо регуляції інтернет-контенту.

Про це заявила громадська організація Avaaz, посилаючись на дані власного дослідження, передає Reuters.

Цього тижня компанії мають відзвітувати про заходи, які вони вжили задля дотримання оновлених правил ЄС щодо поширення дезінформації в інтернеті. Відомі як Акт про цифрові послуги (АЦП), ці правила набули чинності у листопаді того року.

В Avaaz зазначили, що проаналізували вибірку зі 108 перевірених на достовірність фактажу матеріалів, пов’язаних з одним американським антивакцинаторським фільмом, і з’ясували, що заходи соцмереж (зокрема Instagram) з видалення дезінформації не були дієвими.

Загалом шість основних соцмереж видалили або позначили лише 22% дезінформаційного контенту, який проаналізували в Avaaz.

Організація заявила, що компанії не докладають задовільних зусиль для боротьби з дезінформацією рештою мов, окрім англійської.

«Попри заявлений намір компаній покращити свої послуги усіма мовами ЄС, наше дослідження показало, що в певних мовних сегментах ­ італійському, німецькому, угорському, данському, іспанському й естонському жодна з платформ не реагує на дописи, які порушують правила», — повідомили в Avaaz.

«Це дослідження свідчить, що більшість головних соцмереж не виконує своєї обіцянки дотримуватися нового зведення правил і може проігнорувати передбачені АЦП обов’язки в майбутньому», – зазначає організація.

Рік тому Meta, Alphabet, Twitter і Microsoft погодились дотримуватися оновлених правил ЄС, пообіцявши посилити свої зусилля з боротьби з дезінформацією. У разі порушення АЦП компаніям загрожуватиме штраф на суму до 6% їхнього світового прибутку.

Нагадаємо, у квітні 2022 року Євросоюз погодив нові правила для Facebook, Google і Twitter щодо поширення нелегального контенту та забезпечення захисту основних прав користувачів. Онлайн-платформам доведеться докласти більше зусиль для боротьби з незаконним контентом, інакше їм загрожуватимуть великі штрафи.

Фото: Shutterstock

ms.detector.media