ms.detector.media
Роман Мельник
«MediaSapiens»
07.02.2023 12:50
Дослідження Molfar: До 20% українців слухають російську музику онлайн
Дослідження Molfar: До 20% українців слухають російську музику онлайн
У топ-10 пісень на різних платформах увійшли три російські виконавці. Притому українські пісні є найпопулярнішою категорією.

Українські пісні є найпопулярнішою категорією серед українських користувачів більшості музичних платформ. При цьому близько 10-20% пісень у топ-100 прослуховувань серед українців складають російські композиції. Три російські виконавці увійшли до першу десятку популярності на кількох різних стрімінгах.

Про це свідчать результати дослідження OSINT-спільноти Molfar про те, як змінилися музичні вподобання українців протягом повномасштабної війни. 

Станом на 30 січня 2023 за вебтрафіком найпопулярнішими платформами серед українських користувачів є Youtube Music і Spotify. Натомість за кількістю завантажень певну конкуренцію їм складає  Shazam. Сукупна кількість українських користувачів на всіх п’яти платформах становила більше 11 мільйонів у грудні.

Серед того, що саме українці слухали, виділили 100 найкращих композицій на кожному музичному стримінговому сервісі за локацією «Україна» й поділили їх на пʼять категорій за виконавцями: росіяни (ru), білоруси (by), українські співаки й гурти, які на момент вторгнення жили та працювали в Росії (ua*), українці (ua) і всі інші.

У січні 2023-го частка російського контенту складала 12-21% прослуховувань серед українських користувачів. Лише на платформі Deezer російська пісні складали мізерні 2% прослуховувань.

Кількість російських виконавців на різних платформах або суттєво зменшилась: на 30% на Spotify, на 9% на Apple Music, на 2% на Youtube Music — або залишилась такою ж мізерною: 2% на Deezer. Лише на Shazam вона зросла на 1%.

Станом на січень частка українських пісень серед прослуховувань коливалась в межах 30% на Shazam до 62% на Youtube Music. Українська музика є найпопулярнішою категорією серед українців на усіх платформах, крім Shazam, де вона поступається іноземним (неросійським) композиціям.

Кількість українських виконавців на всіх платформах порівняно з літом 2022-го дещо зменшилась: на 14% – в Youtube Music, на 11% – у Deezer, на 9% – у Shazam, і на 8% – у Deezer. Їх замінили собою виконавці з інших країн (не Росії та Білорусі).

Лише на Spotify кількість українських композицій у топ-100 зросла — з 38-ми влітку 2022-го до 45-ти взимку 2023-го.

 

Мова виконання пісень в більшості випадків співпадає з країною походження музикантів або гуртів. Від 65 до 96% в топ-100 займають пісні українською або англійською мовами, найбільший відсоток на платформі Deezer – 96%. Там же найменший відсоток пісень російською мовою – 2%. Найбільший відсоток пісень російською мовою слухають на платформах Apple Music – 23% та Shazam – 20%.

Російська виконавиця Instasamka з піснею «За деньги да» потрапила на третю позицію у рейтингу найбільш прослуховуваних пісень на платформі YouTube Music, 

На першому місці у рейтингу платформи – Miley Cyrus з треком Flowers, на другому – Skofka «Чути Гімн» (Україна). Взагалі на цій платформі 70% пісень у топ-10 – українською.

На Apple Music 60% пісень у топ-10 створені українською мовою. Перше місце так само за Майлі Сайрус, Instasamka опинилась на восьмій позиції, а на десятій — інший російський виконавець Slavik Pogosov із треком «Монро».

На Spotify у першій десятці пісень українською лише 40%, але на першому місці саме український трек виконавців SadSvit & «Структура Щастя» «Силуети». Instasamka – на четвертій сходинці, на третій позиції – російська пісня Big Baby Tape «Hoodak Mp3».

Колаж, інфографіка: Molfar 

ms.detector.media