ms.detector.media
Марина Баранівська
03.02.2023 15:35
Українці, які вимушено виїхали в ЄС, у 2023 році продовжать користуватися доступними тарифами роумінгу
Українці, які вимушено виїхали в ЄС, у 2023 році продовжать користуватися доступними тарифами роумінгу
Про це Україна та ЄС домовились під час саміту.

2 лютого у рамках саміту Україна – ЄС підписано нову спільну заяву українських та європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку. Документ передбачає продовження доступного роумінгу для українців, які вимушено перебувають на території ЄС. Угоду було досягнуто за підтримки Європейської Комісії та НКЕК, а також за участі Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC). Про це на своєму сайті повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК).

Доступний за тарифами роумінг українцям забезпечуватимуть сім українських (Kyivstar, Vodafone, lifecell, Укртелеком, Data Group, Vega Telecom та 3Mob) та двадцять європейських операторів мобільного та фіксованого зв’язку. Домовленість про цю послугу буде чинною протягом найближчих 6 місяців з можливістю продовження. Нинішня угода є продовженням тих домовленостей, які були досягнуті у рамках попередньої Спільної заяви, укладеної 8 квітня 2022 року.

Скоординований підхід до встановлення тарифів на послуги роумінгу та міжнародних дзвінків в Україну дозволяє мінімізувати додаткові витрати європейських та українських операторів мобільного та фіксованого зв’язку, йдеться у повідомленні НКЕК. При цьому абоненти не змушені платити додатково.

За офіційними даними, такою можливістю на сьогодні користуються понад 4 млн українців. За оцінками ООН (UNHCR), станом на 17 січня 2023 року понад 4,9 млн. українців виїхали з України до країн Євросоюзу.

Раніше «Media Sapiens» писав про те, що Євросоюз продовжив безоплатний роумінг, запроваджений для українських біженців. Також ми повідомляли, що українські мобільні оператори запустили національний роумінг. Про те, як безпечно користуватися мобільним телефоном на тимчасово окупованих територіях, дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Фото: Tima Miroshnichenko/Рexels

ms.detector.media