ms.detector.media
Валерія Буняк
20.01.2023 17:10
Google звільнить 12 тисяч працівників
Google звільнить 12 тисяч працівників
У жовтні прибуток компанії знизився на 27% порівняно з 2021 роком.

Компанія Alphabet, материнська компанія Google, заявила, що скоротить близько 12 тисяч робочих місць через падіння прибутків техкомпаній. Це понад 6% її робочої сили у світі. Про це повідомило видання Bloomberg.

Генеральний директор компанії Сундар Пічаї у п’ятницю надіслав співробітникам електронний лист, в якому зазначив, що скорочення вплинуть на кількість робочих місць у всьому світі та в усій компанії. Він написав, що бере на себе «повну відповідальність за рішення, які привели нас сюди».

Завдяки стійкому пошуковому бізнесу, Google не вдавався до скорочень своїх працівників довше, ніж інші технічні гіганти — Meta, Amazon та Twitter. Однак наразі компанія стикнулася з уповільненням продажів цифрової реклами, а її підрозділ хмарних обчислень продовжує відставати від Amazon і Microsoft.

Окрім цього, Пічаї зазначив, що перед компанією відкриваються «значні можливості» у сфері штучного інтелекту — ключовій галузі інвестицій, в якій Google зіткнувся зі зростанням конкуренції протягом останнього періоду.

У жовтні прибуток компанії знизився на 27% (до 13,9 мільярдів доларів) порівняно з попереднім роком. Тоді Сундар Пічаї заявив, що Google скоротить свої витрати, а головний фінансовий директор Рут Порат сказала, що кількість нових робочих місць у четвертому кварталі скоротиться більш ніж вдвічі порівняно з попереднім періодом.

Наразі звільненим працівникам обіцяють виплатити зарплату за 16 тижнів, а також пів року покривати медичне страхування.

За даними консалтингової компанії Challenger, Gray & Christmas Inc., яка займається кадрами, найбільше скорочень робочих місць у 2022 році було в технологічному секторі — 97 171 за рік, що на 649% більше, ніж у попередньому році.

Нагадаємо, в листопаді минулого року генеральний директор компанії Meta Марк Цукерберг оголосив про скорочення понад 11 тисяч працівників. Своє рішення він пояснив надмірним оптимізмом щодо росту компанії у період пандемії, що призвело до збільшення штату. Але фактично макроекономічний спад і посилення конкуренції призвели до того, що доходи Meta виявилися набагато нижчими, ніж очікували. Ринкова вартість компанії за минулий рік впала на 520 млрд доларів. Це відкинуло її на останнє місце рейтингу 20 найбільших компаній США.

Також у листопаді про звільнення 10 тисяч працівників оголошувала корпорація Amazon. Раніше вона стала першою у світі публічною компанією, яка втратила трильйон доларів ринкової вартості через інфляцію, падіння продажів та невтішні економічні прогнози.

Компанія Twitter, власником якої став Ілон Маск, теж зазнала суттєвих скорочень. Зокрема,бізнесмен звільнив топменеджмент і правління, а також приблизно половину працівників. Після того, як Ілон Маск придбав компанію, з неї звільнили приблизно 5000 із 7500 співробітників. Окрім цього, бізнесмен створив «жорстке» робоче середовище для тих, хто залишився.

Ілюстрація: Google

ms.detector.media