ms.detector.media
Роман Мельник
19.01.2023 15:05
Наглядова рада закликала Facebook та Instagram зняти заборону на оголені жіночі груди
Наглядова рада закликала Facebook та Instagram зняти заборону на оголені жіночі груди
На думку ради, правила, які забороняють зображати жіночі груди, але дозволяють чоловічі, порушують права людини.

Наглядова рада компанії Meta закликала соцмережі Facebook та Instagram переглянути правила, які забороняють публікувати зображення оголених жіночих грудей, але дозволяють чоловічих. Такі правила, мовляв, порушують права людини, зокрема меншин. Водночас противники рішення сумніваються, що штучний інтелект, який задіює компанія у модерації контенту, здатний відрізнити безвинні публікації від порноматеріалів.

Як пише The Guardian, у рішенні від 17 січня наглядова рада рекомендувала компанії Meta змінити свій стандарт щодо оголеного тіла та сексуальної активності дорослих. Члени ради рекомендували компанії «визначити чіткі, об’єктивні критерії поваги до прав» людини, коли йдеться про модерацію оголеного тіла, «щоб до всіх людей ставилися відповідно до міжнародних стандартів прав людини».

Наглядова рада прийняла це рішення після того, як Facebook зацензурував дві публікації американської пари, яка є трансгендерною та небінарною. У дописах пара позувала топлес, але з прикритими сосками. У підписах до постів ішлося про охорону здоров’я транссексуалів і збір гроші на операцію. Пара оскаржила рішення про цензуру й Meta зрештою відновила публікації.

Наглядова рада виявила, що політика Meta «базується на бінарному погляді на стать і розрізненні між чоловічим і жіночим тілом», що робить правила проти оголення сосків «незрозумілими», коли йдеться про інтерсексуальних, небінарних і трансгендерних користувачів. 

Представник Meta заявив, що компанія «вітає рішення ради в цій справі». Meta має 60 днів, щоб публічно відповісти на рекомендації ради.

Водночас противники нововведення ставлять питання про те, як автоматизовані системи модерації контенту Meta зможуть забезпечити дотримання нової політики щодо сосків. Вони кажуть, що штучний інтелект, який застосовує компанія у модерації, має труднощі з тим, щоб відрізнити безневинні публікації від потенційного порноконтенту.

Директорка Центру цифрової журналістики Емілі Белл вважає, що найважливішим є контекст публікації, а власне з контекстом алгоритми працюють найгірше.

Вона задається питанням, чи зможе Meta запровадити нові правила без того, щоб відкрити шлюзи для порноматеріалів, адже саме задля цього насамперед ці правила існують. Белл скептично ставиться до ймовірності цього, якщо модерація контенту надалі буде автоматизована.

Джилліан Йорк, активістка і директорка із міжнародної свободи слова в Electronic Frontier Foundation, теж вважає, що компаніям, які використовують штучний інтелект, «важко» прийняти правильне рішення в будь-якому випадку. «Наприклад, автоматизованій технології нелегко визначити, чи на топлес-фото зображена доросла людина чи дитина», — сказала вона. «Штучний інтелект може відрізнити дев’ятирічного і 26-річного, але як щодо 17-річного та 18-річного?»

Противники рішення сумніваються в датності штучного інтелекту захистити права всіх користувачів. «Це головний урок усього цього: коли ви створюєте автоматизовані системи, ви матимете наслідки для людей, які є більш маргіналізованими, або для суспільних меншин. Це люди, яких карають за допомогою алгоритму», — каже Белл.

Нагадаємо, Instagram тестує нові налаштування для користувачів, щоб контролювати контент, який вони бачать на платформі. Зокрема Instagram розробляє функцію, яка дозволить користувачам блокувати інтимні фото, що надійшли їм в повідомлення без згоди.

Фото: Billy Farrell/BFAnyc.com/Rex

ms.detector.media