ms.detector.media
30.11.2022 11:54
Google запускає Глобальний фонд перевірки фактів для боротьби з дезінформацією
Google запускає Глобальний фонд перевірки фактів для боротьби з дезінформацією
Компанія виділяє для допомоги фактчекінговим організаціям $13 млн та розширює інструменти для перевірки інформації на власних платформах.

Компанії Google і YouTube оголосили про надання гранту в розмірі 13,2 мільйона доларів Міжнародній мережі перевірки фактів (IFCN) для створення Глобального фонду перевірки фактів. Мета полягає в тому, щоб підтримати 135 організацій мережі з перевірки фактів у 65 країнах.

У своєму дописі Google пояснює, що зростання інтересу до дезінформації цього року зробило важливим надавати інформацію, якій люди можуть довіряти.

«Глобальний фонд перевірки фактів допоможе факт-чекерам масштабувати існуючі операції або запускати нові, які оцінюють рівень інформації, підвищують видимість надійних джерел і зменшують шкоду від дезінформації в усьому світі», — повідомляють у компанії.

Фонд запрацює на початку 2023 року.

До того ж, Google працює над наданням додаткових контекстних функцій на своїх платформах. Наприклад, він виділяє релевантні фактчекінгові статті у результатах у пошуку, Google News та Google Images, щоб забезпечити користувачу повний контекст розшукуваної інформації.

Крім того, на YouTube у верхній частині результатів пошуку для конкретного запиту є панелі перевірки фактів. Також у десктопній версії Google News поруч з оригінальними повідомленнями та заголовками з’являється перевірена інформація, базована на оцінках незалежних організацій.

У Google також є інструмент Fact Check Explorer, який надає результати понад 150 000 перевірок фактів від авторитетних видавців. Крім того, у результатах пошуку YouTube з’являється панель Breaking News (надзвичайні новини), яка показуватиме показати актуальні новини із тих інформаційних джерел, які відповідають політиці компанії щодо вмісту.

До кожного результату пошуку доступна також властивість «Про цей результат», яка надає більше контексту інформації та її джерелу. Іноді Google не показує результати для деяких запитів, оскільки не було достатньо джерел для публікації інформації на тему.

Нагадаємо, нещодавно розслідування американської неприбуткової організації ProPublica виявило, що компанія Google підтримує дезінформацію по всьому світу, розміщуючи рекламу на глобальних вебсайтах, які поширюють дезінформацію про вакцинацію, COVID-19, зміни клімату та вибори тощо. 

ms.detector.media