ms.detector.media
Гала Скляревська
21.11.2022 09:51
Керівник ДТЕК закликав українців виїжджати за кордон через енергетичну кризу. Так чи ні?
Керівник ДТЕК закликав українців виїжджати за кордон через енергетичну кризу. Так чи ні?
Ще одна історія про складнощі перекладу та незрозумілу комунікацію, яка ледь не спричинила паніку серед українців.

19 листопада на сайті Бі-бі-сі з'явилася новина із заголовком «Їдьте, якщо можете, щоб заощадити енергію — бос української енергетики». В новині цитували генерального директора компанії ДТЕК Максима Тімченка, який дав Бі-бі-сі інтерв’ю. Більшість слів із цієї розмови була наведена в переказі, відеоінтерв’ю з Тимченком не публікували. В матеріалі використали чотири фрази представника ДТЕК прямою мовою, дві з них безпосередньо стосувалися необхідності виїхати або зменшити споживання електроенергії для збереження стабільності роботи системи.

Перша: «Якщо українці зможуть знайти альтернативне місце для проживання ще на три-чотири місяці, це буде дуже корисно для системи».

Друга: «Якщо споживати менше, то госпіталі, де є поранені бійці, матимуть гарантоване електропостачання. Цим можна пояснити, що, споживаючи менше або виїжджаючи, українці також допомагають іншим людям».

Того ж дня в українських медіа з’явилися десятки повідомлень із посиланням на матеріал Бі-бі-сі.

У більшості з них у заголовку йшлося, що керівник ДТЕК «просить подумати» над  переїздом, але були й такі, в яких Тімченко «закликав» до переїзду.

Десятки російських ЗМІ також опублікували цю новину зі схожими заголовками.

За кілька годин після публікації оригінальної новини пресслужба ДТЕК оприлюднила заяву, в який ішлося: «Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко не закликав українців виїжджати за кордон». Мовляв, в інтерв’ю Бі-бі-сі Тімченко чітко сказав: «У нас немає надзвичайної ситуації, за якої потрібно виїжджати».

Також у заяві йшлося, що компанія разом із партнерами робить усе можливе, аби система працювала. «Армія, енергетики і кожен українець роблять диво, втримуючи енергосистему. І саме тому сьогодні нема нагальної потреби залишати Україну. Втримувати роботу енергосистеми вдається унікальними рішеннями і складною системою балансування, в тому числі за допомогою стабілізаційних відключень», — йдеться в заяві.

На доказ того, що Тімченко не закликáв українців виїжджати, пресслужба ДТЕК виклала уривок відео, де чути, як Тімченко, відповідаючи на невідомо яке запитання, каже: «Це не надзвичайна ситуація, немає потреби поїхати негайно. Але дуже важливо для нас усіх організувати себе як єдиний фронт, не важливо, де ти знаходишся — на фронті чи вдома, навіть без електрики». На додаткові запитання журналістки, чи не відмовляться люди їхати з дому, тому що розцінять це як утечу від боротьби, Тімченко відповідає, що зменшення споживання — така ж боротьба, як інші форми допомоги фронту. У тому числі через те, що зменшення навантаження на систему означає, що світло буде в лікарнях, де лікуються українські військові.

Пресслужба ДТЕК не переклала дослівно слова керівника і запитання журналістки; також на відео немає субтитрів.

Із посиланням на пресслужбу ДТЕК українські медіа знову зробили десятки новин із заголовками, у яких ішлося, що компанія спростувала нібито заяву Тімченка і він не закликав українців виїжджати. 

Кореспондентка Бі-бі-сі Кетрін Бьяруханґа, яка брала інтерв’ю в Тімченка і є авторкою оригінального матеріалу, також виклала фрагмент запису розмови з керівником ДТЕК, аби довести, що саме він говорив про виїзд українців за кордон. Це фрагмент відео, який передує тому, який опублікувала пресслужба ДТЕК.

На запису чути, що Тімченко каже: «На жаль, після атак на систему у нас усе менше можливостей стабілізувати систему. Тому я б порадив, якщо є можливість, поїхати за кордон чи переїхати в західні регіони країни, де нам простіше надавати світло». Журналістка уточнює, чи радить він це людям, які можуть поїхати, — і Тімченко каже: «Так, якщо вони можуть. Це не надзвичайна ситуація, немає потреби поїхати негайно».

The CEO of one of Ukraine’s biggest energy companies tells us he’s advising Ukrainians to leave the country, to reduce pressure on the power grid.

“Hospitals with injured soldiers will have guaranteed power supply’, Maxim Timchenko, DTEK

????: ⁦@d_a_v_e_bull
pic.twitter.com/DJBYVLihMM

— Catherine Byaruhanga (@cathkemi) November 20, 2022

В обох викладених шматках відео немає згадки про «три-чотири місяці» чи що поїхати потрібно, «поки зима не почалася»; можливо, є інше відео, де Тімченко каже й це.

То закликав чи не закликав? І що важливіше — їхати чи ні?

Насправді це — чергова спроба повідомити людей про складну ситуацію і водночас не налякати, яка демонструє не дуже продуману комунікацію влади й суспільства. З одного боку, нічого принципово нового Тімченко не сказав: раніше віцепрем’єр-міністерка — міністерка із питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук закликала українців, які живуть за кордоном, за можливості не повертатися в Україну до кінця зими. Інший керівник ДТЕК, виконавчий директор компанії Дмитро Сахарук, декілька днів тому повідомив, що після останніх масованих ударів росіян по енергосистемі України світла може не бути три доби або навіть більше. З іншого боку, і ДТЕК, і посадовці не надто вдало комунікують із медіа та аудиторією. Намагаючись не налякати, вони змушені виправдовуватися та робити заяви після заяв — що робить ситуацію незрозумілою і ще більше заплутує людей. Яскравий приклад —  виступ заступника голови ОП Кирила Тимошенка, який запевняє: їхати нікуди не потрібно, все під контролем, світло відновлять за добу-три в найгіршому сценаріі. І взагалі, каже Тимошенко, найгірші сценарії ми вже пройшли. Трохи інше каже директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко: блекаут можливий, каже він, але система встоїть. Щоправда, додає: ніхто раніше в світі не виводив систему з блекауту під обстрілами. 

На жаль, ракети в Росії не закінчилися і вірогідність подальших ударів існує, що загрожує погіршенням ситуації. Зараз пошкоджено майже 50% енергетичної системи України, і влада готується до різних сценаріїв. Серед них немає евакуації трьох мільйонів жителів Києва,  про яку теж написали  західні медіа, скорочуючи і спрощуючи нюанси того, що кажуть посадовці. Так і Тімченко не «закликав» до негайної евакуації, але просив, якщо є можливість, підготуватися та розглянути такий варіант, бо ситуація може погіршитися. І цього не можна ігнорувати.

ms.detector.media