ms.detector.media
13.10.2022 14:36
ОПОРА розповіла, як росіяни виправдовували псевдореферендуми в Telegram
ОПОРА розповіла, як росіяни виправдовували псевдореферендуми в Telegram
За допомогою месенджера напередодні «голосування» окупанти намагалися залякувати, вводити в оману та створювати у місцевих мешканців ілюзію «щасливого майбутнього в російській сім’ї».

Під час регулярного моніторингу соціальних мереж ОПОРА виявила 127 проросійських Telegram-каналів, створених після 20 лютого 2022 року, що позиціюють себе як місцеві канали територій, тимчасово окупованих Росією або тих, які вона мала амбіції окупувати (наприклад, Сумы UA, Одесса Za Россию! чи ИрпеньUA). Про це громадська організація повідомляє у своєму матеріалі для ZN.ua.

Загалом ці канали опублікували понад 1600 повідомлень про підготовку, проведення та агітацію за псевдореферендуми впродовж березня-вересня 2022 року. Найбільш ранні дописи на цю тему датуються 3 березня.

Для легітимації псевдореферендумів пропагандисти використовували декілька обґрунтувань. Зокрема:

— «успішний» приклад анексії Криму — росіяни розповідають, що життя на півострові після так званого звільнення від України змінилось на краще;

— інформування про устрій медичної, адміністративної, освітньої та інших систем Росії. Цей наратив створює ілюзію «інформованого вибору» жителями окупованих територій російської системи соціальних послуг;

— паралелі з референдумами щодо самовизначення інших народів — наприклад, шотландські наративи про вихід зі складу Об’єднаного Королівства, згадки про псевдореферендум за приєднання самопроголошеної «республіки» Південна Осетія до Росії. У пропаганді проводять навіть паралелі з Україною, яка теж здобула свою незалежність у результаті референдуму, хоча в інших повідомленнях окупанти водночас заперечують законність цього рішення;

— розповіді про імітований процес підготовки до референдумів (упродовж періоду моніторингу);

— приклади й цитати, які буцімто підтверджують майже одностайне прагнення мешканців тимчасово окупованих територій приєднатися до Росії;

— адаптацію дезінформаційного наративу про відповідальність ЗСУ за обстріли цивільного населення. За цією версією, будь-які обстріли тимчасово окупованих територій — це акт залякування Україною своїх жителів, щоб відмовити їх від участі в так званих референдумах.

Також ОПОРА виявила щонайменше дві координовані мережі каналів у Telegram, які активно просували російську пропаганду й заохочували участь у незаконних референдумах. В організації підкреслили, що низка дописів з’являється на багатьох каналах окупантів одночасно. На думку дослідників, таке можливе лише в тому разі, коли один і той самий користувач має доступ до багатьох каналів і пересилає повідомлення одночасно до багатьох із них.

«Всі канали мають ознаки координованої неавтентичної поведінки. Зважаючи на їхній контент і наративи, які вони просувають, ми можемо стверджувати, що ці мережі каналів централізовано адмініструють спецслужби Росії», - зробила висновок ОПОРА. Мета цих дій — створити ілюзію серед місцевого населення і жителів самої Росії, що мешканці тимчасово окупованих територій справді прагнуть жити в Росії.

ОПОРА наголосила, що більшість популярних соціальних медіа на кшталт Facebook, Instagram або Twitter мають власні політики й інструменти для відстеження та видалення пропагандистських мереж. Натомість Telegram не має ані чіткої політики протидії координованій поведінці, ані зручного інтерфейсу для її відстеження, ані жодної можливості для скарг на неї. «Що стосується псевдореферендумів на тимчасово окупованих територій України, ця прогалина в політиці Telegram зіграла на користь державі-окупантові», - зазначили в організації.

Серед можливих інструментів впливу на модераційну політику месенджера, за інформацією ОПОРИ, доступні лише вимоги магазинів додатків App Store та GooglePlay, які в будь-який момент можуть закрити доступ до звантаження додатка за порушення їхніх політик, накладення санкцій на власників продуктів, чий додаток представлений на платформі.

Але приклади налагодження співпраці між Telegram та державою існують. Наприклад, Німеччина досягла співпраці компанії з правоохоронними органами країни. Цей досвід, вважають в організації, може використати й Україна.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Telegram на вимогу Apple видалив декілька російськомовних каналів.

Фото: Unsplash

 

ms.detector.media