ms.detector.media
27.09.2022 19:29
Meta заблокувала мережі ботів з Росії та Китаю
Meta заблокувала мережі ботів з Росії та Китаю
Кіберфахівцям вдалося зірвати найбільшу і найскладнішу пропагандистську спецоперацію за переді від 24 лютого.

Фахівці Meta, яка володіє Facebook та Instagram, заблокували у фейсбуці китайську та російську мережі ботів. Про це повідомляє CNN з посиланням на коментарі представників компанії.

Фейкові акаунти були залучені то так званих операцій впливу. Китайська мережа була невелика та включала близько 80 акаунтів, що позиціонувалися як американські. «Вони піднімали дискусії у фейсбуці про справді суперечливі внутрішні проблеми, такі як аборти та контроль над зброєю», — розповів співрозмовник з Meta, ім’я якого не називається. Інформацію про вилучення було розголошено з усіма подробицями, адже служби США перебувають «у стані підвищеної готовності» щодо іноземного втручання в проміжні вибори. Всі дані про фейкові китайські акаунти Meta передала ФБР.

Російська мережа ботів, навпаки, була масштабною і нараховувала тисячі акаунтів, а рекламні бюджети у Facebook та Instagram вимірювалися сотнею тисяч доларів. З фейкових акаунтів проштовхували прокремлівські наративи про війну в Україні. Як заявила Meta, фахівцям компанії вдалося зірвати «найбільшу та найскладнішу російську операцією від початку великої війни в Україні».

Окрім акаунтів, до мережі з РФ входили понад 60 вебсайтів, які видавали себе за новинні організації. Самі ж облікові записи було зареєстровано в Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Twitter тощо.

Серед наративів російської мережі було поширення дезінформації про бійню в Бучі. За даними Meta, один із пропагандистських сайтів у РФ, імітуючи The Guardian, опублікував статтю, де Україну знову звинуватили в інсценуванні вбивства мирних жителів під час російської окупації Бучі. «Так собі імітація, не зовсім якісна, — відзначили у Мета, — Однак цей приклад демонструє, скільки Росія готова вкладати в фейки. Адже зімітований сайт має мати автентичний вигляд та витримувати принаймні випадкову перевірку».

Фахівці Meta переконані: про такі ботоферми слід інформувати широке коло людей. «Що краще зможемо розповісти людям, як це відбувається, то більше зможемо посилити свій захист», — сказав представник Meta.

Нагадаємо, Meta вже не вперше вживає заходів для боротьби з російською пропагандою в соцмережах. У серпні цього року фахівці компанії заблокували понад тисячу фейкових акаунтів, з яких поширювалися численні коментарі на підтримку російського вторгнення в Україну.

Фото: Meta

ms.detector.media