ms.detector.media
19.09.2022 13:08
Місто в Нідерландах позивається до Twitter через теорії змови
Місто в Нідерландах позивається до Twitter через теорії змови
Вже декілька років в соцмережі поширюються розповіді про сектантів-вбивць, що нібито діяли у місті наприкінці минулого століття.

Бодегравен-Реувейк, місто у центрі Нідерландів, де мешкають близько 35 000 людей, звернулося до суду з позовом проти Twitter. Про це повідомляє Reuters. Муніципалітет вимагає від гіганта соціальних мереж видалити всі повідомлення, що стосуються банди педофілів, які вклонялися сатані та нібито діяли у місті у 1980-х роках.

Бодегравен-Реувейк перебуває в центрі теорій змови в соціальних мережах з 2020 року, коли троє користувачів Twitter почали поширювати необґрунтовані історії про жорстоке поводження та вбивство дітей, які, за їхніми словами, мали місце в містечку у 1980-х роках. Головний натхненник історій розповів, що в дитинстві був свідком жорстокого поводження з боку групи людей у Бодегравені.

Через деякий час десятки підписників цього чоловіка та його приятелів почали стікатися на місцеве кладовище, щоб покласти квіти на могили дітей, що, як вони стверджували, були жертвами сатанинського осередка. Це викликало велике занепокоєння з боку муніципалітету, адже насправді всі ці діти померли з інших причин.

Минулого року окружний суд Гааги зобов’язав згаданих користувачів негайно видалити всі свої твіти, погрози та інший контент, пов’язаний із цією історією. Але, попри все, історії про Бодегравен все ще циркулюють у соціальних мережах, оскільки інші продовжують поширювати старі твіти. Це змусило місто заходитися розв'язувати питання безпосередньо із Twitter.

«Якщо прихильники теорій змови не видаляють свої повідомлення, тоді залучені платформи повинні діяти», — заявив адвокат міста Бодегравен-Реувейк Сіс ван де Занден.

Він сказав, що в липні місто звернулося до Twitter із проханням активно шукати та в разі виявлення видаляти всі повідомлення, пов’язані з історією Бодегравена, а не лише ті, які опублікували троє засуджених, але досі не отримало відповіді від американської компанії.

Чоловіки, які стоять за історією Бодегравена, наразі перебувають у в’язниці, вони були засуджені в інших судових справах за підбурювання та погрози вбивством низці людей, включаючи прем’єр-міністра Марка Рютте та колишнього міністра охорони здоров’я Уго де Йонге.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні. Інститут дослідження мережевого зараження (NCRI) виявив, що прихильники теорії змови почали проштовхувати в соціальних мережах ідею про відповідальність західних країн за припинення експорту з України пшениці, ячменю та кукурудзи.

Фото: rijksmonument/Wikipedia

ms.detector.media