ms.detector.media
08.09.2022 19:43
В Німеччині фейкові сайти відомих медіабрендів поширюють російську пропаганду
В Німеччині фейкові сайти відомих медіабрендів поширюють російську пропаганду
Відрізнити копії відомих онлайн-видань від оригіналів часто неможливо.

В Німеччині почали масово з’являться підроблені сайти відомих медіабрендів, які поширюють дезінформацію та російську пропаганду. Про це повідомляє DW. Зокрема, були помічені фейкові новинні портали spiegel.de, welt.de, bild.de і t-online.

Журналіст t-online Ларс Вінанд знайшов понад 30 таких фейкових сайтів. Порталу вдалося відносно швидко покласти край існуванню підробок свого видання.

«Ми помітили це 26 серпня і негайно написали хостингу в Нідерландах. Цей сайт зник 29 серпня. Однак незабаром після цього він знову з'явився з хостингом у Колумбії», - розповів Вінанд. За словами журналіста, в Колумбії підробку також вдалося заблокувати за допомогою постачальника ІТ-послуг Cloudflare і компанії, в якій було зареєстровано сайт.

Але багатьом медіа не вдаються спроби отримати контакт зловмисників. Оскільки підроблені вебсайти принципово ніколи не мають вихідних даних, на них немає й адрес та контактних осіб. А судитися з компаніями, що надають послуги хостингу за межами Європи, зазвичай безперспективно.

Видавництво Spiegel навіть зверталося з цього приводу до своїх читачів. У власній статті видання повідомило про майже ідеально виконані фейкові новинні сайти в дизайні Spiegel з проросійською пропагандою на них.

«Загалом ми дуже неохоче повідомляємо про скопійовані сайти, оскільки вони зазвичай базуються на сумнівних, комерційно вмотивованих інтересах, до яких ми не хочемо привертати увагу наших читачів. Однак у нинішній кампанії фейкових новин роз'яснювальна місія отримала пріоритет», - пояснило видавництво.

Експерти сподіваються, що край проблемі підроблених сайтів покладе «Закон про цифрові послуги» (DSA). Цей регламент, ухвалений Європейським парламентом 5 липня цього року, зобов'язує інтернет-платформи, серед іншого, посилити запобігання, моніторинг і реагування на кампанії з дезінформації. Вірогідно, закон набуде чинності восени, після чого його мають імплементувати країни-члени ЄС.

«Імітація вебсайтів і розповсюдження фейкових новин і пропаганди через нібито авторитетні засоби масової інформації, чиї бренди неправомірно використовуються - такого ніколи раніше не спостерігалося в Німеччині», - розповів експерт Фелікс Картте, голова ініціативи Reset, громадської організації, яка виступає за демократичне регулювання технологічних концернів.

Але попри те, що хвиля фейкових новинних сайтів у Німеччині нині досягла безпрецедентних масштабів, це явище для Європи не є новим. Наприклад, у Швеції навіть зімітували портал фактчекінгу, заснований п'ятьма видавництвами ще у 2018 році.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Європейська Рада та Європейський парламент уклали попередню угоду щодо закону про цифрові послуги (DSA), який спрямований на захист цифрового простору від поширення нелегального контенту та забезпечення захисту основних прав користувачів.

Фото: Lars Wienand

ms.detector.media