ms.detector.media
05.09.2022 15:38
ЗСУ влучили в базу окупантів під Мелітополем завдяки українським хакерам
ЗСУ влучили в базу окупантів під Мелітополем завдяки українським хакерам
Кіберфахівці отримали координати військового об’єкту через соцмережі.

Українські хакери з групи Hackyourmom з’ясували місцерозташування бази російських військових біля тимчасово окупованого Мелітополя, використовуючи фейкові облікові записи у соцмережах. Про це повідомляє hromadske із посиланням на Financial Times.

Як розповів британському виданню засновник групи Hackyourmom Микита Книш, українські айтівці зламали камери відеоспостереження в окупованих частинах України та відстежили рух військових. Це стало можливим завдяки створеній Hackyourmom програмі, що відокремлює пересування військових від цивільних.

Українські айтівці ідентифікували російську базу поблизу окупованого Мелітополя, а потім, використовуючи фейкові жіночі профілі у Facebook та «ВКонтакте», змусили російських військових надіслати свої фотографії із геолокацією: начебто «дівчата» не повірили, що російські військові перебувають саме в Україні, і вимагали доказів. В такий спосіб активісти українського кіберфронту встановили точні координати бази та передали їх військовим.

Хакерська група, за словами Микити Книша, здійснила ще декілька успішних атак на окупантів, зокрема:

Група Hackyourmom продовжує свою діяльність, зокрема стежить за зламаними камерами.

30-річний Микита Книш – харків’янин, колишній співробітник Служби безпеки України. До війни він очолював харківську компанію з кібербезпеки HackControl. В групі Hackyourmom, до якої долучилися співробітники HackControl, близько 30 осіб.

Група Hackyourmom використовує для підключення до інтернету мережу Starlink. Financial Times зазначило, що не вся інформація піддається перевірці, але видання має докази принаймні деяких прикладів, які навів Микита Книш.

Нагадаємо, що з 26 лютого по 26 червня ІТ-армія атакувала понад 4200 російських онлайн-ресурсів, з 27 червня по 10 липня — понад 800, а протягом наступних двох тижнів українська ІТ-армія заблокувала понад 600 ресурсів.

Фото: Алесь Усцінаў/ Рexels

ms.detector.media