ms.detector.media
23.07.2022 17:15
У Києві СБУ затримала хакера, який продавав дані українських банків
У Києві СБУ затримала хакера, який продавав дані українських банків
На Донеччині впіймали російського агента, який вів нелегальну трансляцію, а на Черкащині — прокремлівського пропагандиста.

У Києві затримали хакера, який викрадав бази даних українських банків і продавав їх на платформах, які адмініструють спецслужби РФ. Про це повідомляється на сайті Служби безпеки України.

Також затримання відбулися на Донеччині та Черкащині.

Київський хакер розсилав шкідливе програмне забезпечення на електронну пошту банків і підприємств. Він мав несанкціонований доступ до комп’ютерних мереж. Завдяки віддаленому доступу до цифрових систем злочинець отримував дані, які поширював на анонімних інтернет-платформах, адміністраторами яких були представники російських спецслужб.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого правоохоронці виявили комп’ютерну техніку, банківські картки та мобільні телефони з доказами його злочинної діяльності. Чоловіка підозрюють у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України.

На Донеччині кіберфахівці СБУ викрили російського агента, який організував трансляцію прокремлівського контенту на тимчасово окупованій території регіону.

Виявилося, що це місцевий мешканець, якого завербували спецслужби РФ. Він використовував розроблений власноруч мобільний застосунок для операційних систем Android, Apple і телевізорів, які підтримують технологію Smart TV.

Агента росіян спонукали приїхати на підконтрольну Україні територію, де його і затримали співробітники СБУ. Чоловіку оголошено про підозру за ст. 436 (пропаганда війни) ККУ.

На Черкащині також затримали прокремлівського пропагандиста. Він популяризував діяльність окупаційних угруповань та схвалював їхні злочинні дії, зокрема ракетні удари по цивільній інфраструктурі. Свої проросійські агітаційні дописи і репости він публікував на персональній сторінці у російській соцмережі «Одноклассники».

З початку повномасштабної агресії РФ СБУ нейтралізувала понад 1,2 тис кіберінцидентів і кібератак на інформаційні системи органів державної влади та критичної інфраструктури України. Серед них – об’єкти Укрзалізниці, Укренерго, фінансові та телекомунікаційні компанії.

Нагадаємо, у травні 2022-го СБУ нейтралізувала понад 10 ботоферм, які мали понад 100 тис фейкових акаунтів. Також повідомлялося про блокування понад 5,5 тис проросійських акаунтів та облікових записів і викриття сотень інтернет-агентів, що діяли в інтересах окупантів.

Фото: сайт СБУ

ms.detector.media