ms.detector.media
04.07.2022 15:10
У Китаї хакери вкрали особисті дані мільярда людей
У Китаї хакери вкрали особисті дані мільярда людей
Експерти називають це найбільшим порушенням кібербезпеки в історії країни.

Невідомі хакери стверджують, що вкрали дані мільярда жителів Китаю після того, як зламали базу даних поліції Шанхая. Про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з анонімною публікацією на онлайн-форумі про кіберзлочинність, особа або група, яка відповідає за атаку, запропонувала продати понад 23 терабайти вкрадених даних із бази даних, включаючи імена, адреси, місця народження, національні ідентифікаційні номери, номери телефонів та інформацію про кримінальні справи. Невідомий хакер чи хакери вимагали 10 біткойнів на суму близько 200 000 доларів.

Масштаб витоку сколихнув китайську спільноту, викликавши припущення щодо достовірності заяви. Але Чжао Чанпен, засновник і головний виконавчий директор криптовалютної біржі Binance, написав у Twitter, що компанія виявила порушення записів мільярда резидентів «однієї азіатської країни» і посилила процедури перевірки для потенційно постраждалих користувачів.

Влада Шанхаю публічно не відреагувала на ймовірний злом. Представники міської поліції та Управління кіберпростору Китаю не  відповіли на запити про коментарі.

Незрозуміло, як кіберзлочинці отримали доступ до серверів поліції Шанхая. Найпопулярніша теорія, поширена в Інтернеті серед експертів з кібербезпеки, полягає в тому, що в злом був залучений сторонній партнер з хмарної інфраструктури.  Alibaba Group, Tencent і Huawei Technologies Co. є одними з найбільших зовнішніх хмарних сервісів країни.

США та інші країни неодноразово вказували на Китай як на одне з найбільших у світі джерел кіберзлочинців, які, за їхніми словами, проникають у системи від імені національних агентств у пошуках цінних даних або інтелектуальної власності. Проте внутрішні порушення рідко розкриваються через відсутність прозорих механізмів звітності.

Останній інцидент знову підкреслив проблеми, з якими стикається Пекін, оскільки він збирає дані про сотні мільйонів людей, водночас посилюючи контроль конфіденційного онлайн-контенту. Відповідно до китайського законодавства, розкриття особистої інформації може призвести до тюремного ув'язнення.

Це не вперше, коли назви відомих компаній опиняються посеред кіберскандалу. Раніше «Детектор Медіа» повідомляв, що Китай використав обладнання Huawei для секретної кібератаки в Австралії.

Фото: Lucas George Wendt/ Рexels

ms.detector.media