ms.detector.media
25.06.2022 10:36
Бургомістр Берліна пів години спілкувалася з фейковим Віталієм Кличком. Це міг бути двійник або діпфейк
Бургомістр Берліна пів години спілкувалася з фейковим Віталієм Кличком. Це міг бути двійник або діпфейк
Так само шахрай видав себе за мера Києва, спілкуючись з мером Мадрида.

Керівники одразу двох європейських міст — Берліна та Мадрида — стали жертвами чи то пранку, чи то шахрайства. Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на публікації Tagesspiegel та Bild.

Як пише німецьке видання, канцелярія Сенату Берліна оголосила про відеозустріч київського мера Віталія Кличка з бургомістром Берліна Францискою Ґіффай 24 червня. Про зустріч начебто попросила українська сторона.

Дата була погоджена через протокольний відділ канцелярії Сенату на початку червня. Розмова мала розпочатися о 17:00, але її перервали передчасно, підозрюючи обман.  

«Перебіг розмови та постановка теми викликали недовіру у берлінської сторони. Розмову було перервано передчасно», — розповіли у канцелярії.

Пізніше посол України в Німеччині Андрій Мельник підтвердив, що Віталій Кличко не спілкувався з бургомістром.

«Судячи з усього, це був діпфейк», — заявила прессекретарка Сенату Берліна Ліза Фреріхс. Людина мала таку само зовнішність, як мер Києва Віталій Кличко, але викрила себе підозрілими питаннями. Перші чверть години розмови шахрай дізнавався про ситуацію в Берліні, зокрема про допомогу біженцям. Але потім він почав питати щодо співпраці із владою Берліна, аби домогтися того, щоб українські чоловіки повернулися в Україну на фронт. Також шахрай цікавився, чи можуть українські біженці в Німеччині отримувати соціальну допомогу обманним шляхом. Загалом спілкування тривало пів години. Наразі служба держбезпеки управління державної кримінальної поліції проводить розслідування, щоб з'ясувати усі обставини цього злочину.

«На жаль, це частина реальності: війна ведеться всіма засобами, зокрема й онлайн, щоб цифровими методами підірвати довіру та дискредитувати партнерів та союзників України», — прокоментувала інцидент Ґіффай.

Також видання Bild повідомило, що хтось так само видавав себе за Кличка у спілкуванні з мером Мадрида. Наразі невідомо, чи це була реальна людина, дуже схожа на Кличка, чи діпфейк.

Сам Кличко так прокоментував ці випадки: «Дорога Франциска Ґіффай, я щойно дізнався, що вам і меру Мадрида надійшов хибний дзвінок. Хтось видавав себе за Віталія Кличка, але то був не я. Я сподіваюся, що невдовзі ми зможемо поговорити телефоном через мої офіційні канали. Мені й перекладач не потрібний...», — сказав мер Києва. 

Нагадаємо, що росіяни під час повномасштабного вторгнення вже неодноразово намагались використати технології діпфейку з метою поширити дезінформацію. Євросоюз нещодавно посилив відповідальність за використання цієї технології.

Раніше «Media Sapiens» писав про те, як глибинні фейки підривають правду й несуть загрозу демократії.

Фото: PRIVAT

ms.detector.media