ms.detector.media
MediaSapiens
13.06.2022 20:22
Вікіпедія судиться з Роскомнаглядом через статті про російські злочини в Україні
Вікіпедія судиться з Роскомнаглядом через статті про російські злочини в Україні
«Фонд Вікімедіа»: Верифікована інформація Вікіпедії, яка не узгоджується з наративами російського уряду, одразу стає «дезінформацією».

Неприбуткова організація «Фонд Вікімедіа» оскаржує в Росії штраф у розмірі $88 тисяч і вимогу видалити публікації про російське вторгнення в Україну та воєнні злочини росіян в українських містах, пише Reuters.

У квітні 2022 року російський суд оштрафував «Фонд Вікімедіа» на $88 тисяч через відмову видалити з російськомовної Вікіпедії наступні статті: «Вторгнення Росії в Україну», «Військові злочини під час російського вторгнення в Україну» та «Різанина в Бучі». Російський суд назвав ці статті «дезінформацією».

«Це рішення (російського суду. – MS) означає, що верифікована інформація Вікіпедії, яка не узгоджується з наративами російського уряду, є нібито дезінформацією… Уряд Росії націлений на інформацію, яка є життєво важливою для життя людей у час кризи. Ми закликаємо суд переглянути рішення на користь права кожного на доступ до знань і свободу вираження поглядів», – сказав представник «Фонду Вікімедіа» Стівен Лапорт.

У Росії запроваджена військова цензура та кримінальна відповідальність за «публічне поширення свідомо неправдивої інформації про дії російської армії». Зокрема, російська влада забороняє називати війну проти України війною, називаючи її «спецоперацією», та приховує злочини своєї армії в Україні.

Російський диктатор Володимир Путін підтримав ідею створити російський аналог Вікіпедії. Він заявляв, що «якість» вільної онлайн-енциклопедії його не влаштовує.

У Росії також існує ресурс «Викизнание», росіяни позиціонують його як «велику універсальну гіпертекстову електронну енциклопедію». Її девіз мовою оригіналу – «Викизнание... Это Вам НЕ Википедия!». 

Фото: Rae Allen/Flickr

ms.detector.media