ms.detector.media
MediaSapiens
26.05.2022 10:27
«Скажи правду». Мін'юст запускає портал для збору доказів про злочини Росії
«Скажи правду». Мін'юст запускає портал для збору доказів про злочини Росії
Зібрані докази використовуватимуть для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

Міністерство юстиції України запускає єдиний портал «Скажи правду», на якому збиратимуть інформацію про факти порушення прав людини, які вчиняє Росія. Зібрані докази використовуватимуть для захисту та представництва України в Європейському суді з прав людини та Міжнародному суді ООН.

«Наша кампанія "Скажи правду" має одну мету — притягнення РФ до відповідальності у Європейському суді з прав людини. Для цього нам потрібні докази, а саме — відео, фото та записи про порушення, вчинені загарбниками на нашій землі. Наш обов’язок — покарати агресора на судовому майданчику, доки ЗСУ захищають нас на передовій», — сказала заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць.

Через портал «Скажи правду» кожен постраждалий від дій окупантів може подати заявку. «Працює платформа відповідно до міжнародних стандартів, тому постраждалим та свідкам гарантується захист і збереження персональної інформації. Жодне свідчення не залишиться поза увагою», — запевнили в Мін’юсті.

Для того, щоб подати заявку, треба:

Станом на 25 травня 2022 року на порталі «Скажи правду» зафіксували 554 інциденти: 290 — від громадян та 264 — від державних органів та приватних організацій. Найбільша кількість поданих заявок стосується таких категорій порушень прав людини: знищення майна (124); пошкодження майна (115); вибух (40); розстріл (25); вбивство (40); конфіскація майна (90); тілесні ушкодження (24); взяття у заручники (19); викрадення та незаконне позбавлення волі (9).

«Наразі близько 80 інцидентів відхилено: тестові інциденти, а також інциденти без надання інформації щодо порушень прав людини, нерелевантні повідомлення, — уточнили в Мін’юсті. — Подані (прийняті до розгляду. — MS) інциденти наразі опрацьовуються на предмет можливості використання інформації для підготовки міждержавної заяви України проти Росії у Європейському суді з прав людини».

Нагадаємо, 30 березня Міністерство цифрової трансформації повідомило, що в додатку «Дія» відтепер можна подати заявку про пошкоджене під час війни майно. Подати заявку можуть українці, у яких було пошкоджено: приватні будинки (садибні, дачні та садові), квартири, інші житлові приміщення (на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку). Через «Дію» збиратимуть інформацію та фіксуватимуть збитки. 19 квітня ця послуга з'явилася на порталі «Дія»

Фото: скриншот з порталу «Скажи правду»

ms.detector.media