ms.detector.media
Ігор Куляс
21.05.2022 19:00
Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 15 травня 2022 року: резюме
Як виглядав ефір спільного телемарафону «Єдині новини» 15 травня 2022 року: резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках «України», «Інтера», «1+1», «Ради» та ICTV / СТБ.

Вже майже два місяці «Детектор медіа» робить моніторинг спільного телемарафону «Єдині новини». Від початку ми вважали цільовою аудиторією цього моніторингу перш за все  тих, хто його виробляє, тобто самих телевізійників.

Але з часом виявилося, що коло зацікавлених отримувати аналіз головних тенденцій воєнного мовлення, особливостей застосування (або відмови від цього) усталених журналістських стандартів, повноти покриття актуальних тем тощо ширше, ніж ми розраховували від початку. Тому ми пропонуємо вам новий продукт: стислий переказ основних висновків щотижневого моніторингу марафону. Повний моніторинг марафону 15 травня читайте тут 

Ефірна сітка каналів

Загальна сітка марафону: кожний канал / медіагрупа працюють по шість ефірних годин. Канал, на який припадає слот 20:00—21:00, робить підсумковий новинний випуск дня. На добу 15 травня припали частково чи повністю ефірні блоки п’яти каналів, що беруть участь у виробництві марафону, крім Суспільного. Підсумковий випуск новин робив телеканал «Рада». Крім того, в ефірному блоці каналу Інтер» о 4:00—5:00 був повтор підсумкового випуску новин за 14 травня, який робила група каналів ICTV та СТБ. 15 травня канали «Інтер» і «Рада» виходили з традиційною сіткою інформаційного каналу: короткий (до 15 хвилин) випуск новин на початку кожної години і гостьова студія до кінця години.

Ефірна сітка блоку медіагрупи «Україна» вже другий моніторинг поспіль виглядала так: 30-хвилинні новини — 2,5 години гостьової студії — новини — гостьова.

Ефірна сітка каналів ICTV та СТБ, як і раніше, була розбита на 15-хвилинні блоки, де чергувалися випуски новин та інші елементи: гостьові студії, «Факти тижня» (15 травня була неділя) або новий елемент — «Євродайджест».

Ефірна сітка каналу «1+1» знову була інакшою, ніж у попередні періоди моніторингу: на початках перших трьох годин були оперативні новини різної тривалості (20 хвилин і 5 хвилин). Залишки цих ефірних годин було поділено між двома різними гостьовими студіями, одна з яких була в Києві, а друга, виїзна, — в місті Калуші. Четверта ефірна година складалася із 45-хвилинного випуску новин і 15-хвилинної гостьової в Калуші. П’ята година була поділена між двома гостьовими студіями. Остання ефірна година складалася з чергування новин і гостьової студії в Калуші.

Різні сітки каналів, особливо ж хаотична сітка каналу «1+1», є незручністю для глядацької аудиторії. Особливо для тієї її частини, яка шукає на початках кожної години короткий випуск новин. В ефірних блоках «1+1» і медіагрупи «Україна» ці глядачі часто новин не знаходять. 

Основні теми дня

Перемога української групи Kalush Orchestra на пісенному конкурсі «Євробачення» в Турині й заклик фронтмена групи зі сцени про порятунок українських захисників «Азовсталі» в Маріуполі. Тема висвітлювалася каналами нерівномірно. Група «Україна» — в поточному режимі, як новину, на каналі «Інтер» було два сюжети. Канал «1+1» присвятив цій темі мало не половину свого ефіру: виїзна студія в Калуші, сім сюжетів, три прямі ввімкнення і троє гостей студії. Попри те, що тема, безумовно, була важливою (особливо із закликом про «Азовсталь») — це був явний перебір. Також на каналі явно забагато уваги приділили враженням росіян від української перемоги.

Окремою підтемою був скандал із тими оцінками, які виставили Польщі українські члени журі конкурсу. Про це говорили канали «1+1» (з гостею студії — членкинею журі Іриною Федишин), а на каналі «Рада» про це був окремий сюжет.

Ситуацію на фронтах — відбиття масованих атак ворога на Луганщині та Донеччині, контрнаступальні дії української армії під Харковом, продовження оборони «Азовсталі» в Маріуполі — всі канали висвітлювали повноцінно, всіма засобами, як у новинах, так і запрошенням гостей. В ефірі каналу «Рада» про ситуацію на «Азовсталі» розповідав безпосередній її захисник — командир 12-ї бригади Нацгвардії Денис Шлега.

Питання порятунку бійців «Азовсталі» і, зокрема, звернення дружин бійців до Сі Цзінпіня про порятунок згадували канали «Інтер» (окремим сюжетом), а ще більш ґрунтовно — канал «Рада»: спілкувалися на цю тему з Русланом Музичуком, речником Національної гвардії України; Денисом Шлегою, командиром 12-ї бригади Нацгвардії; Петром Андрющенком, радником міського голови Маріуполя.

Ранковий ракетний удар ворога по Львівщині, коли чотири ракети зруйнували військовий об’єкт на Яворівському полігоні, дві ракети були знищені українською ППО, канали висвітлювали у звичному новинному режимі.

Потік людей в Україну збільшується, потік на виїзд менший. Люди повертаються до домівок у Харкові та області. На каналі «Інтер» був окремий сюжет, на «1+1» — гість-ньюзмейкер Олександр Шуцький, перший заступник голови Державної митної служби, на каналах «Рада» і ICTV / СТБ — окремі сюжети.

Фінляндія подає заявку на вступ до НАТО. Неформальний саміт міністрів закордонних справ Альянсу в Берліні. НАТО змінить статус Росії на «безпосередню загрозу». Столтенберг: Україна здатна виграти війну. Про це на «Україні» говорили з політкоментатором  Валентином Гладких, на «1+1» був окремий сюжет, на каналі Рада» говорили з трьома гостями-експертами:  Олександрою Харою, експертом Центру оборонних стратегій; Сергієм Грабським, військовим експертом; Олександром Левченком, дипломатом. На ICTV / СТБ був і окремий сюжет, і гостя Ольга Діброва, амбасадора України у Фінляндії.

15 травня в Україні був День пам’яті жертв комуністичного терору. Про це канали згадували по-різному. На «Україні» був окремий сюжет і частина інтерв’ю експерта Валентина Гладких, «Інтер» майже не згадував, на «1+1» було двоє гостей — дисидент радянських часів Мирослав Маринович і громадський діяч Олесь Доній — та документальний фільм журналістки каналу Алли Хоцянівської. Телеканал «Рада» присвятив цій темі найбільше уваги — один сюжет і семеро гостей, серед яких були й колишні політв’язні радянського режиму.

Крім того, частина каналів згадувала дві поточних важливих теми. Про кризу з паливом згадували в новинах медіагрупа «Україна» і медіагрупа Пінчука, на «Інтері» був окремий сюжет. Про проблему експорту сільгосппродукції з України найбільше говорили в ефірі медіагрупи «Україна», як у новинах, так і з двома гостями-експертами: канадським дипломатом Романом Ващуком і нардепом від «Слуги народу» Дмитром Соломчуком. «Інтер» робив пряме ввімкнення з Вашингтона про можливу допомогу Канади, в ефірі ICTV / СТБ був Микола Сольський, міністр аграрної політики.

 

Новинна складова ефірів

Найпотужнішою новинна складова була на телеканалі «Інтер». 18 репортажних сюжетів, у тому числі два якісні фронтові репортажі та репортажі про події на тимчасово окупованих територіях півдня України, репортаж про приїзд до Запоріжжя людей із Маріуполя, Мелітополя та Енергодара. Репортажі про розмінування і відновлення звільнених і зруйнованих ворогом прифронтових міст Сумщини, Харківщини і Дніпропетровщини. Крім того, був репортаж про навчання українських артилеристів у Німеччині. Репортаж про перемогу України на «Євробаченні» і репортаж про черги автівок на польсько-українському кордоні. І чотири прямі ввімкнення: два з Вашингтона, а також із Запоріжжя та Дніпра про ситуацію в містах та на фронтах.

На «1+1» було десять репортажних сюжетів, зокрема два фронтові репортажі з Луганщини і Харківщини, репортаж про прифронтові села Миколаївщини, про приїзд до Запоріжжя евакуйованих із Маріуполя і Мелітополя людей. Крім того був репортаж із Турина з «Євробачення» і репортаж із польсько-українського кордону, де утворилися черги автівок на в’їзд до України. Також було одне пряме ввімкнення з фронту, з міста Лимана Донецької області.

Група ICTV та СТБ прямих ввімкнень традиційно (ми відзначаємо це в моніторингу вже кілька тижнів поспіль) не робить. Натомість було вісім репортажних сюжетів, зокрема два з прифронтового Миколаєва, з Харкова, із Запоріжжя про прибуття евакуйованих, зі звільненого села на Київщині, про перемогу Kalush Orchestra на «Євробаченні» і про перехід до Української православної церкви селян на Волині.

В ефірних блоках медіагрупи «Україна» й телеканалу «Рада» новинна складова була представлена слабко. На «Україні» — лише три репортажні сюжети (із фронту на Херсонщині і два зі звільнених сіл) і два прямих ввімкнення (про ситуацію на Харківщині і в Маріуполі). На каналі «Рада» — два репортажні сюжети (про розмінування в селі на Київщині і про повернення людей до Харкова) й одне пряме ввімкнення.

 

Гостьові студії

Натомість телеканал «Рада» був рекордсменом за кількістю гостей студії. Причому тут були і ньюзмейкери, і експерти. Про ситуацію на фронтах і прифронтових територіях журналісти каналу говорили з командиром 12-ї бригади Нацгвардії Денисом Шлегою (який нині обороняє «Азовсталь»), заступницею міністра оборони Ганною Маляр, речником Національної гвардії Русланом Музичуком, радником міністра внутрішніх справ Вадимом Денисенком, із керівниками обласних військових адміністрацій — Луганської Сергієм Гайдаєм і Донецької Павлом Кириленком, головою Херсонської обласної ради Олександром Самойленком, радником міського голови Маріуполя Петром Андрющенком і воєнним експертом Костянтином Машовцем.

Тему сталінських репресій в Україні обговорювали з колишніми політв’язнями радянського режиму: лідером кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, головою наглядової ради Меморіального центру «Бабин Яр» Натаном Щаранським, засновником Української Гельсінської групи Мирославом Мариновичем. А також із колишнім політв’язнем уже сучасної Росії істориком Ігорем Козловським, керівником Української Гельсінської спілки Євгеном Захаровим. І з двома експертами-істориками: директором Архіву національної пам’яті Ігорем Куликом і головою Українського державного архіву Анатолієм Хромовим.

Тематику, пов’язану з НАТО, обговорювали з експертами: колишнім послом України в Хорватії Олександром Левченком, колишнім військовим Сергієм Грабським і експертом Центру оборонних стратегій Олександром Харою. І про допомогу жертвам сексуального насильства з боку окупантів говорили з віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною.

Із 14 гостей студії на «1+1» про «Євробачення» говорили з міністром культури та інформполітики Олександром Ткаченком, членкинею українського журі на конкурсі Іриною Федишин, коментатором конкурсу Тимуром Мірошниченком і кореспонденткою Суспільного Ганною Тулєвою.

Про ситуацію на фронтах та окупованих територіях журналісти каналу говорили з мером Мелітополя Іваном Федоровим, головою Харківської ОДА Олегом Синєгубовим, речником Одеської ОВА Сергієм Братчуком і воєнним експертом Сергієм Кузаном.

Про паралелі між репресіями радянського режиму і нинішніми репресіями Росії говорили з колишнім політв’язнем і правозахисником Мирославом Мариновичем і «журналістом і політологом» (так він був представлений) Олесем Донієм.

Проблеми безмитного ввезення автівок і блокування стратегічного транспорту обговорювали з першим заступником голови Державної митної служби Олександром Шуцьким і економістом Андрієм Длигачем.

Крім того говорили про компенсації українцям за втрачене та пошкоджене майно внаслідок дій окупантів із представницею Мін'юсту Наталією Ткаченко. І про волонтерську допомогу Японії Україні зі співачкою Тіною Кароль, яка координує цю допомогу в Японії.

В ефірі каналі ICTV та СТБ 15 травня побувало 11 гостей, переважно ньюзмейкерів. У підсумковому випуску 14 травня говорили з міським головою Львова Андрієм Садовим про ситуацію в місті, з експертом у сфері міграції Андрієм Гайдуцьким про те, як повертати в майбутньому українських біженців з-за кордону. І було велике інтерв’ю з широкого кола тем із тимчасовою повіреною у справах США в Україні Крістіною Квін.

15 травня з послинею України у США Оксаною Маркаровою говорили про виділення США 40 млрд доларів воєнної допомоги Україні, з керівником «Укрзалізниці» Олександром Камишіним про зміни в русі евакуаційних і звичайних рейсових потягів і про вантажні перевезення. З послинею України у Фінляндії говорили про значення майбутнього вступу цієї країни до НАТО. Про воєнні події говорили з головою Сумської ОВА Дмитром Живицьким і журналістом, а нині військовим ЗСУ Павлом Казаріним.

З міністром аграрної політики Миколою Сольським обговорювали ситуацію з пальним для аграріїв і говорили про вкрадене окупантами зерно. З першим заступником керівника департаменту Патрульної поліції Олексієм Білошицьким — про відновлення роботи камер фіксації порушень ПДР. І з директором групи Kalush Orchestra Миколою Кучерявим говорили про залаштункові моменти перемоги групи на «Євробаченні».

В ефірі медіагрупи «Україна» було 8 гостей — і ньюзмейкери, й експерти. З колишнім представником України в Тристоронній контактній групі Сергієм Гармашем говорили про події на фронті. З правозахисницею Олександрою Матвійчук — про можливості повернення в Україну депортованих до Росії жителів окупованих територій.

Про розблокування українського експорту аграрної продукції говорили з членом Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Дмитром Соломчуком і канадським дипломатом та бізнес-омбудсманом в Україні Романом Ващуком.

Також спілкувалися з однією з лідерок грузинської опозиції Хеленою Хоштарія про намагання РФ приєднати територію Південної Осетії, з російським опозиційним політиком Гаррі Каспаровим — про мародерство Росії як державну політику, з американським політичним оглядачем Арменом Чібухчаном — про нові санкції США проти Росії і значення лендлізу. З політичним аналітиком Валентином Гладких — про історичні паралелі між сталінським і путінським режимами.

В ефірі каналу «Інтер» було лише 5 гостей. Про ситуацію на фронтах та прифронтових територіях ведучі говорили з керівником Луганської ОВА Сергієм Гайдаєм і Харківської ОВА Олегом Синєгубовим, а також із бійцем «Легіону Свободи» Петром Кузиком — про бої на Луганщині. І говорили з експертами Петром Олещуком та Олександром Солонтаєм про нафтове ембарго проти Росії і визнання її країною-спонсоркою тероризму. 

Порушення стандартів

Найбільше порушень стандартів було в ефірі каналів ICTV та СТБ (37 — і це лише з чотирьох проаналізованих ефірних годин), 33 порушення було в ефірі «1+1», 28 — в ефірі каналу «Рада», в ефірі медіагрупи «Україна» — 25, каналу «Інтер» — 24. Порівняно з попереднім періодом моніторингу, «Україна» і «Інтер» відчутно покращили свої показники.

На ICTV та СТБ найбільшою проблемою продовжує залишатися дуже часте ігнорування журналістами стандарту відокремлення фактів від думок — власні міркування в новинах і неавторизовані міркування у програмах, які позиціонуються як авторські. При тому не було жодного такого порушення в гостьових студіях (які вів Вадим Карп’як). З позитивних моментів: ведучі новин 15 травня кілька разів якісно коментували картинку. Раніше невідповідність тексту й картинки була в ефірі медіагрупи найчастішим порушенням, зараз ситуація змінилася на краще.

На каналі «1+1» найбільше порушень стандарту достовірності інформації — це відсутність посилань на її джерела або ж різного виду псевдопосилання. Також чимало порушень стандарту відокремлення фактів від думок — журналісти каналу часто зловживають власними висновками й оцінками, в авторських елементах ефіру ведучі не завжди авторизують власні суб’єктивні думки.

На каналі «Рада» цього разу було найбільше з усіх каналів некоректного використання відео, що є порушенням стандарту точності. При тому поліпшилася ситуація з дотриманням стандарту достовірності й майже не було порушень стандарту відокремлення фактів від думок.

В ефірі групи «Україна» основною проблемою залишається брак достовірних посилань на джерела інформації, порушень інших стандартів стало менше, ніж було в попередніх періодах моніторингу.

Канал «Інтер» відчутно поліпшив дотримання стандартів. Найбільше було порушень стандарту достовірності. 

Інші позиції

В ефірі марафону 15 травня повідомляли майже про всі важливі новини дня. Теми, які міг не помітити один канал, підхоплювали інші. Єдина важлива неозвучена тема — зміна президентом Зеленським командувача Територіальної оборони — стала відомою майже опівночі, тож її могли просто не встигнути подати в ефір.

Натомість в ефірі 15 травня було більше, ніж у попередньому моніторинговому дні, проявів політичного піару — по три таких випадки в ефірах медіагрупи «Україна», телеканалів групи Пінчука і телеканалу «Рада», один випадок — в ефірі каналу «1+1». Зокрема, в ефірі медіагрупи «Україна» було повідомлення про поїздку до Штутгарта міністра аграрної політики Миколи Сольського, яке не містило в собі жодної суспільно важливої новини. У повідомленні про кризу пального явно в позитивній тональності і без балансу подавалися зусилля уряду. І було чергове повідомлення про гуманітарні дії Фонду власника каналу Ріната Ахметова. В ефірі каналів ICTV та СТБ у новинах подавалася грубо незбалансована інформація з позитивними оцінками дій уряду на ринку пального. І двічі в повідомленнях у позитивному контексті згадувалася партійна / фракційна приналежність депутатів від партії «Голос» Ярослава Юрчишина і Юлії Клименко. Контекст повідомлень не потребував цих згадок.

На каналі «Рада» двічі подавали в позитивному контексті новину про вшанування пам’яті жертв політичних репресій міністром культури та інформаційної політики Олександром Ткаченком. І була також інформація про заяву спікера парламенту Руслана Стефанчука, яка не містила жодної принципово нової інформації. На каналі «1+1» в ефір вийшов сюжет про благодійний забіг у Луцьку, організований фондом Ігоря Палиці, який є бізнес-партнером власника каналу Ігоря Коломойського.

В ефірі телемарафону 15 травня не звучало наративів російської пропаганди і не було токсичних медійних персонажів.

Резюме попереднього моніторингу читайте тут.

ms.detector.media