ms.detector.media
MediaSapiens
10.03.2022 12:40
Мінцифра запускає чат-бот для повідомлень про пересування військ та техніки Росії
Мінцифра запускає чат-бот для повідомлень про пересування військ та техніки Росії
Ці дані будуть передавати ЗСУ.

Міністерство цифрової трансформації запустило чат-бота в телеграмі «єВорог» (@evorog_bot), за допомогою якого можна повідомляти про пересування російських військових та техніки РФ.

«Якщо ви бачите російську техніку чи окупантів, то відправляйте точну геолокацію їхнього розташування, а також фото та відео. Для цього потрібно буде підтвердити особу через застосунок "Дія"», — розповіли у відомстві.

Ці дані будуть передавати Збройним силам України.

Щоб скористатися чат-ботом, треба:

  1. Перейти за посиланням у смартфоні.
  2. Натиснути «Авторизуватися» та підтвердити особу в застосунку «Дія». Це потрібно, щоб послугою не змогли скористатися окупанти, — лише авторизовані користувачі.
  3. Обрати, що саме бачили — техніку чи окупантів.
  4. Надіслати фото чи відео.
  5. Обрати область зі списку та відправити геолокацію.
  6. Описати, що побачили.

Нагадаємо, 26 лютого Служба безпеки України запустила чат-бота в телеграмі «STOP Russian War» (@stop_russian_war_bot), за допомогою якого можна повідомляти про пересування російських диверсійно-розвідувальних груп, військ та техніки РФ. 10 березня СБУ розширила канали отримання інформації від громадян про воєнні злочини російських окупантів на території України. Відтепер до чат-бота у Telegram додали «гарячі» телефонні лінії, електронну пошту та інші месенджери.

Кіберполіція запустила чат-бот у телеграмі «Народний месник» (@ukraine_avanger_bot), за допомогою якого можна повідомляти про мітки, які окупанти лишають на дорогах. СБУ, фонд «Повернись живим» і волонтери запустили ще один сервіс для збору  даних про переміщення російських військових — FindOkupant. Громадянська мережа «Опора» запустила збір доказів воєнних злочинів Росії для надання їх міжнародному прокурору в Гаазі. Служба безпеки України також запустила в телеграмі чат-бот, у якому збиратиме докази воєнних злочинів російської армії для Гаазького трибуналу.

Міністерство цифрової трансформації та Corezoid запустили в телеграмі та вайбері для переселенців, військових і територіальної оборони чат-бот «Турботник», за допомогою якого можна знайти тимчасову домівку або необхідні речі в Центрах надання адміністративних послуг. Державна служба України з надзвичайних ситуацій 1 березня запустила інформаційній чат-бот у вотсап із важливими оновленнями, достовірною інформацією та інструкціями про процедури реагування на надзвичайні ситуації. Інститут когнітивного моделювання разом із Кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії та фахівцями проєкту «Друг» запустили телеграм-бот першої психологічної допомоги — «Друг. Перша допомога» (@friend_first_aid_bot). Пізніше Інститут когнітивного моделювання, Міністерство охорони здоров’я та Офіс президента України запустили цілодобову платформу психологічної допомоги — «Розкажи мені». В Україні з'явилася мапа, за допомогою якої можна відстежити, яка аптека і в якому місті наразі працює. Волонтери компанії SoftServe запустили ініціативу з відслідковування інформації щодо ситуації на кордонах із Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною та Молдовою. ІТ-компанія KitSoft запустила телеграм-бот SmartNews, у якому з офіційних джерел зібрано новини — їх можна відфільтрувати за ключовими словами

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо «військової операції на Донбасі». Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозверненнях до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Фото: Мінцифра

ms.detector.media