ms.detector.media
MediaSapiens
07.03.2022 18:37
Для Гааги. СБУ створила бот для збору доказів про злочини армії Росії
Для Гааги. СБУ створила бот для збору доказів про злочини армії Росії
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже розпочав розслідувати справу війни РФ проти України.

Служба безпеки України 7 березня запустила в Telegram чатбот «Війна 2022 | Україна | Злочини окупантів | Трибунал», у якому збиратиме докази воєнних злочинів російської армії для Гаазького трибуналу.

«Росія обов’язково відповість за напад на Україну! Бо кожен день приносить нові докази для Гаазького трибуналу. Тож наше завдання — не тільки захищати свою країну, але й фіксувати інформацію про злочини російської армії. Аби ніхто не уникнув відповідальності», — йдеться в повідомленні.

СБУ закликала повідомляти в бот про всі злочини російських військових.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі вже розпочав розслідувати справу війни РФ проти України.

Раніше громадянська мережа «Опора» запустила збір доказів воєнних злочинів Росії для надання їх міжнародному прокурору в Гаазі.

Нагадаємо, кіберполіція запустила чат-бот у телеграмі «Народний месник» (@ukraine_avanger_bot), за допомогою якого можна повідомляти про мітки, які окупанти лишають на дорогах. Служба безпеки України також створила чат-бота в телеграмі «STOP Russian War» (@stop_russian_war_bot), за допомогою якого можна повідомляти про пересування російських диверсійно-розвідувальних груп, військ та техніки РФ. Пізніше СБУ, фонд «Повернись живим» і волонтери запустили ще один сервіс для збору  даних про переміщення російських військових — FindOkupant.

Міністерство цифрової трансформації та Corezoid запустили в Telegram та Viber для переселенців, військових та територіальної оборони чатбот «Турботник», за допомогою якого можна знайти тимчасову домівку або необхідні речі в Центрах надання адміністративних послуг. Державна служба України з надзвичайних ситуацій 1 березня запустила інформаційній чатбот у WhatsApp з важливими оновленнями, достовірною інформацією та інструкціями про процедури реагування на надзвичайні ситуації. Інститут когнітивного моделювання разом з Кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії та фахівцями проєкту «Друг» запустили телеграм-бот першої психологічної допомоги — «Друг. Перша допомога» (@friend_first_aid_bot). Пізніше Інститут когнітивного моделювання, Міністерство охорони здоров’я та Офіс президента України запустили цілодобову платформу психологічної допомоги — «Розкажи мені». В Україні з’явилася мапа за допомогою якої можна відстежити, яка аптека і в якому місті наразі працює. Волонтери компанії SoftServe запустили ініціативу з відслідковування інформацію щодо ситуації на кордонах з Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною та Молдовою.

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Фото: скриншот 

ms.detector.media