ms.detector.media
Гала Скляревська
22.02.2022 09:30
Ванго, а Путін нападе? На ICTV «заспокоювали» українців нумерологією та астрологією
Ванго, а Путін нападе? На ICTV «заспокоювали» українців нумерологією та астрологією
У підсумковому випуску «Фактів тижня» ICTV провели «містичне розслідування» про дату 22 лютого 2022 року.

20 лютого майже весь півторагодинний випуск програми «Факти тижня» на телеканалі ICTV з Оксаною Соколовою та Сергієм Кудімовим був присвячений серйозним темам. Ну, крім мордобою Шуфрича з Бутусовим у студії Шустера та ще Іллі Киви, який полетів пересиджувати війну в Євросоюз. Загалом усе важливе: загострення бойових дій на Донеччині та Луганщині, навала російських фейків і провокацій, мюнхенська промова Зеленського, прогнози, що буде, якщо Росія визнає так звані «ДНР» і «ЛНР», підготовка української армії до можливого вторгнення. Новини без зайвого оптимізму, але й без нагнітання…

… Аж раптом у кінці випуску глядачам вирішили показати сюжет про нумерологію й Вангу. Точніше, «містичне розслідування» Валерії Черненко про таємниче пророцтво Ванги та магію шести двійок у даті 22.02.2022.

Загалом розмови про пророцтва, містику, таро, мольфарів — цілком у дусі українських теленовин, особливо в останні роки. Але цього разу заради рейтингів та привернення уваги журналісти не погребували використати головну (й виправдану в ці дні) емоцію глядачів — страх вторгнення російської армії.

У «розслідуванні» розповіли по «унікальну містичну дату, яка трапляється раз  на тисячоліття». Унікальність у тому, що перші чотири цифри віддзеркалюють чотири останні, каже нумерологиня Нонна Мусулян, яка називає її «датою-паліндромом» і вважає її рідкісною та цінною. Але журналістка трохи перебільшила, що така дата трапляється один раз на тисячу років — навіть у сюжеті вона каже, що в поточному сторіччі їх буде шістдесят. Незважаючи на такі дрібні деталі, «розслідування» Черненко суне далі. І ось уже інший нумеролог та езотерик Ігор Міхеда розповідає, що до тих шести двійок потрібно додати ще дві, оскільки ця дата припадає на 22-й день місячного циклу. «А ще 22 лютого — другий день тижня, вівторок!» — з ентузіазмом каже авторка сюжету і обводить другий день тижня в календарі червоним кружечком. Це ж справжня магія!

І, звісно, дієва: в цей день, розповідає езотерик, треба мріяти, куди ти хочеш поїхати, чим займатися, і це «буде закладено і буде виконуватися десятиріччями». Аби уникнути проблем у майбутньому, журналістка радить глядачам обережно мріяти — і її можна зрозуміти. Легко ж уявити, що хтось скористається її порадою, але поставиться до побажань несерйозно, і потім 10 років буде їздити, наприклад, у Гадяч до бабусі. Це може налякати кого завгодно. Але все одно журналістка дає підказку: якщо ви вже визначилися з побажанням, то для особливої міцності магії загадайте його саме о 22:22.

Зрозуміло, що вся ця артпідготовка про магію дати 22 лютого 2022 року не була заради того, аби глядачі ввечері за секунду встигли прокричати: «Мальдіви!». Насправді Валерія Черненко хотіла розповісти, що означає ця дата для України — «чи нападе Путін, що буде із гривнею, і чи піде на спад епідемія коронавірусу». Можете не вірити, але вона це з’ясувала. Вона сама так сказала.

Езотерик сказав їй, що це не просто дата, багата на двійки, а дата своєрідного початку нової епохи. А все навкруги «непевне і турбулентне». А астрологиня Олена Богуш заявила, що двійка відповідає за «ширину біополя» людини (хоч би що це значило), її енергетику, у тому числі сексуально — а якщо двійок багато, це може призвести до агресії.

Тут глядачам показали відео перестрілок на Донбасі, аби вони не забували (якщо раптом забули), яку напругу й агресивність відчувають українці в ці дні. Але найцікавіше було попереду — астролог Влад Росс сказав, що найнапруженіша дата — це якраз 22 лютого, тому що цього дня планети буквально «сходяться, схлопуються», і це надзвичайне «скупчення планет несе небезпеку Землі».

А ще — і це головне, звичайно, — про загострення та всякі негаразди попереджала ще Ванга. Ось її пророцтво на 2022 рік:

Звісно, за такого порядку денного рік буде напружений — припустімо, інопланетяни пішли на нас війною, а всіх уже захопила віртуальна реальність. Вони ж можуть і не порозумітися через це, так?

Наче глядачам «Фактів тижня» трохи забракло апокаліптичних сценаріїв, Влад Росс додав, що Ванга завжди вважала цей рік складним, тому може статися ще й ядерна війна, або на Землю впаде астероїд. Але, як радісно нагадав Росс, астероїд пролетить повз нас 4 березня. Слава богу! Лишається лише ядерна війна та нашестя віртуальної реальності з інопланетянами.

Але Валерія Черненко не могла покинути глядачів напризволяще в очікуванні катастрофи, тому дала їм надію та рецепт виживання. Запобігти цьому всьому, «не наврочити та не наробити біди» можна доволі просто: треба провести день у родинному колі, зберігати баланс, не викидати сміття, не сваритися та уникати урочистостей. І точно можна шукати нових романтичних знайомств, тим більше, що астрологи впевнені: маски скоро не знадобляться, тому що епідемія зникне вже цієї весни. Як і політична напруга: треба тільки дожити до березня, і всі ці залякування зійдуть нанівець. (Якраз час нагадати астрологам про їхні минулорічні обіцянки.)

Той же Росс додав: деякі люди вже відчули на собі магію чисел. Російський політик лише заявив, що 22 лютого Росія піде війною на Україну, а вже лежить із коронавірусом. Нумерологія — швидка та невблаганна штука. Королева Англії, напевне, теж щось не те сказала, що захворіла.

Наприкінці сюжету глядачів ощасливили ще й таким прогнозом: гривня буде безперервно зміцнюватися, фінансовий стан українців покращиться, а кінець світу скасовується. Про це одностайно стверджують «експерти», яких розпитала журналістка.

Звісно, заспокійливі новини нам усім зараз потрібні. І ICTV насправді придумав непоганий формат для цього: один із сюжетів підсумкової програми був присвячений мемам та жартам про «російське вторгнення», а також непереможному гумору українців, які сміються, навіть (або особливо) коли страшно. Але опускатися до «пророцтв Ванги» та нумерології, намагаючись заспокоїти людей, — це не поважати ані глядачів, ані репутацію непоганої підсумкової програми.

До того ж, самим цим розслідуванням журналістка може поставити під загрозу безпеку нашої країни, видаючи таємниці пророцтв Ванги ворогу, який має доступ до українських каналів. Припустімо, що про магічні властивості дати стануть відомі російській розвідці, і розлучений Путін, який проведе свій день на самоті, загадає в 22:22 22.02.2022 бажання захопити Україну. Або вступить у змову з інопланетянами чи (що страшніше) з віртуальною реальністю? Глядачі — вони ж такі, можуть іноді й подумати логічно, і питання якесь самі собі поставити, й навіть подивитися вгору. Тоді ніякі заспокійливі сюжети не поможуть.

ms.detector.media