ms.detector.media
06.02.2022 13:38
У Швеції посилюють боротьбу з дезінформацією на тлі зростання російської загрози
У Швеції посилюють боротьбу з дезінформацією на тлі зростання російської загрози
Шведська агенція психологічного захисту фокусуватиметься на протидії пропаганді.

У Швеції відновили протидію дезінформації через військові загрози для України з боку Росії та «погіршення ситуації з безпекою в Європі». Про це повідомляє сайт Europe Cities

Як ми вже писали, організація має назву Шведська агенція психологічного захисту.

Як прокоментував заступник директора агенції Магнус Хьорт, хоча безпосередньої загрози для Швеції немає, напад з боку Росії влада країни не виключає. 

До теми боротьби з фейків у Швеції повернулися вперше після часів Холодної війни. Як невелика організація, агенція діяла ще до 2008 року. Зараз планують залучити 45 співробітників. Їхня місія – «захищати відкрите та демократичне суспільство, вільне формування думки, свободу та незалежність Швеції».

Соціальні мережі, за словами Хьорта, різко змінили природу психологічного захисту, що робить Швецію «більш вразливою». З іншого боку, кампанії соціальних медіа «завжди можуть бути ефективнішими» у захисті від іноземного втручання. І психологічний захист полягає в тому, що мешканці країни усвідомлюють: вони можуть бути піддані впливу іноземних держав.

Матс Енгстрьом, запрошений науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин, сказав, що інші шведські органи влади вже працюють у цій сфері, але створення агентства психологічного захисту було «подальшим кроком перед обличчям зростаючих загроз». Він відзначив, що російська пропаганда негативно інформувала про Швецію в останні роки. Зокрема, в таких питаннях, як імміграція.

Водночас у Швеції ведуться дискусії, як нове агентство може вплинути на свободу висловлення думки. «Доведеться дуже обережно підходити до спірних питань, щоб не створювати враження, що держава намагається заглушити критичні думки, – каже Матс Енгстрьом. – Хоча агенція і декларує, що нова влада має сприяти свободі висловлювання, провести межу непросто».

Криза між Росією та Україною спонукає Швецію ретельніше готуватися до парламентських виборів у вересні 2022 року, коментує Хьорт.

«Через ситуацію у Європі під час виборів стають важливішими питання безпеки та оборони, і це може означати, що іноземна держава може мати більший інтерес до впливу на виборців», – сказав Магнус Хьорт. 

За словами чиновника, російська анексія Криму в 2014 році спонукала Швецію почати відбудову своєї «тотальної оборони», що поєднує військову, цивільну та психологічну безпеку. «Останнім часом ми спостерігаємо, що ситуація з безпекою в нашій частині світу погіршилася. Стало більше напруженння», – відзначив чиновник. 

«Погіршення відносин в Європі показало, що дезінформація та зрив є «важливими складовими інструментарію, який авторитарні держави застосовують для досягнення своїх цілей», — додав Магнус Хьорт.

Нагадємо, шведський урядовий орган співпрацюватиме з агенціями, ЗМІ, громадським сектором, населенням, органами центральної та місцевої влади, а також сприятиме координації їхніх зусиль.

Швеція стала другою після Франції країною ЄС, що посилює продитію дезінформації перед виборами. Наступні парламентські вибори у Швеції призначені на 11 вересня 2022 року. У Франції схожу установу створили минулого року, президентські вибори в країні відбудуться в квітні 2022 року.

Фото: Вікіпедія, Botan

ms.detector.media