ms.detector.media
Гала Скляревська
01.02.2022 12:08
Секретар РНБО Данілов сказав, що пандемія — це «світова біологічна війна», але не сказав, хто її веде
Секретар РНБО Данілов сказав, що пандемія — це «світова біологічна війна», але не сказав, хто її веде
Це не перший раз, коли він поширює конспірологію про коронавірус.

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов під час свого виступу в програмі «Свобода слова» на каналі ICTV сказав, що коронавірус має штучне походження, а його поширення є «першою біологічною світовою війною».

«Я один з небагатьох, який вважає (і відстоюю цю точку зору), що в грудні 2019 року почалась перша велика біологічна світова війна. І вона на сьогоднішній день триває. Наслідки тих подій, які почалися в Ухані, про які вже всі забули, наслідки того, що світ сором’язливо називає пандемією, ми маємо сьогодні», — сказав він. Відповідаючи на уточнювальне запитання ведучого програми Вадима Карп’яка, чи вважає секретар РНБО, що коронавірус має неприродне походження і хто, в такому випадку, почав війну з використанням коронавірусу, Данілов додав:

«Це моя думка, я її дотримуюся із самого початку. На превеликий жаль, якби було доведено, що це природна річ, світові науковці вже б чітко сказали, що це річ природна. Ми до цього часу такої відповіді не маємо, вони до цього часу сперечаються (…). Складно сказати, хто її почав. Якщо б ми знали, хто почав, можливо, було б набагато легше. Ми знаємо просто, звідки все почалося».

Нагадаємо, що конспірологічні теорії про штучне походження коронавірусу з’явилися на самому початку пандемії і мають численних прихильників в різних країнах, зокрема серед високопосадовців. Дослідники вважають, що вперше фейк про штучне походження коронаврусу з’явився на форумах саме китайських користувачів. Але майже одразу росіянин на ім’я Ігор Нікулін, який видає себе за «спеціаліста з біологічної зброї», а також є «єдиним представником династій Рюриковичів, Габсбургів та Романових», став поширювати в російських ЗМІ  фейк, що коронавірус є «біологічною зброєю США». Російська пропаганда активно поширювала цей наратив так само, як і китайська, що також звинувачувала в створенні «біологічної зброї» США. У той же час чиновники США, передусім військові, вважали, що саме Китай був причетний до розробки вірусу.

Після проведеного за згоди та під контролем Китаю дослідження група вчених, які входили до спеціальної комісії Всесвітньої організації охорони здоров’я, визнали «вкрай маловірогідним» сценарій витоку вірусу з лабораторії в Ухані. Також вчені не знайшли доказів штучної модифікації вірусу. Американська розвідка також визнала, що коронавірус не був розроблений як біологічна зброя, але вважає можливим, що природний вірус випадково «втік» з лабораторії в Ухані, де його могли вивчати. Китай чинив опір щодо роботи дослідників з ВООЗ в країні та не надав повні дані, тому і розвідка США, і вчені все ще розглядають малоймовірну можливість такого сценарію поширення ковіду.

В Україні наративи про коронавірус як «біологічну зброю» поширювали і проросійські медіа, і проросійські політики, а також представники влади, зокрема представники партії «Слуга народу». Сам Олексій Данілов вже робив подібну заяву. Слова Данілова про «світову біологічну війну» є на сайті РНБО у повідомленні про його зустріч з послами Швеції та Фінляндії  у серпні 2020 року.

ms.detector.media