ms.detector.media
MediaSapiens
18.01.2022 10:27
Військовий облік для жінок. Зеленський закликав скоротити перелік професій
Військовий облік для жінок. Зеленський закликав скоротити перелік професій
Зеленський звернув увагу, що тема військового обліку для жінок викликала суспільний резонанс через невдалу реалізацію, недостатнє розʼяснення питання та відсутність чітко визначеної процедури постановки на облік.

Президент України Володимир Зеленський 17 січня відповів на петицію з пропозицією скасувати наказ Міністерства оборони України щодо розширення переліку спеціальностей жінок, які підлягають військовому обліку. Він попросив міністра оборони Олексія Резнікова скоротити перелік спеціальностей та професій, які зобовʼязують жінок ставати на військовий облік, та впровадити онлайн-процедуру постановки на військовий облік.

Зеленський звернув увагу, що тема військового обліку для жінок викликала суспільний резонанс через невдалу реалізацію, недостатнє розʼяснення питання, відсутність чітко визначеної процедури постановки на облік та надто широкий перелік спеціальностей і професій, які підпадають під нововведення.   

«Ураховуючи високу суспільну увагу до порушеної в петиції проблематики та зважаючи, що її врегулювання законодавством України покладено на оборонне відомство, я звернувся до міністра оборони України Олексія Резнікова з проханням невідкладно й комплексно опрацювати порушене в петиції питання, приділивши особливу увагу розв'язанню, зокрема, таких питань: суттєве уточнення (скорочення) переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідною військово-обліковою спеціальністю, згідно з яким жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з огляду на реальні потреби оборони держави; впровадження сучасних цифрових технологій у процедури постановки на військовий облік з метою уникнення обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік; врегулювання питання порядку проходження медичного огляду під час постановки на військовий облік жінок», — сказав президент.

Він також доручив переглянути адміністративне покарання для жінок за несвоєчасну постановку на військовий облік, допоки ця процедура не буде врегульована.

Нагадаємо, 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ із розширеним списком професій жінок, які зобов’язані стати на військовий облік. 17 грудня того ж року цей наказ набув чинності. Тобто відтепер жінки, які мають професію, вказану в переліку, беруться на облік військовозобов’язаних. У Міноборони розповіли, що жінки віком від 18 до 60 років, які мають одну з професій, внесених в оновлений список, мають стати на військовий облік протягом 2022 року. Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний уточнив, що цей наказ не «про призов чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська». Він також розповів, що у Міноборони працюють над тим, щоб перевести в онлайн-формат та автоматизувати процес військового обліку українців. 23 грудня 2021 року на сайті президента опублікували петицію з пропозицією скасувати наказ Міністерства оборони України щодо розширення переліку спеціальностей жінок, які підлягають військовому обліку. За чотири дні, 27 грудня, вона набрала необхідні для розгляду президентом 25 тисяч голосів.

Фото: МОУ

ms.detector.media