ms.detector.media
MediaSapiens
06.12.2021 15:19
Проти президента Бразилії відкрили провадження через заяви про «зв’язок вакцини проти COVID-19 зі СНІДом»
Проти президента Бразилії відкрили провадження через заяви про «зв’язок вакцини проти COVID-19 зі СНІДом»
Головний прокурор має встановити, чи пов’язані коментарі Болсонару з групою його прихильників, які вже перебуваються під слідством через масштабне продукування фейкових новин.

Верховний Суд Бразилії відкрив провадження проти президента країни Жаїра Болсонару через його заяви про нібито зв’язок між вакцинами проти COVID-19 та СНІДом. Про це повідомило ВВС.

Суддя Верховного Суду країни Александре де Мораєс 3 грудня постановив, що Болсонару «використав спосіб масового поширення інформації у соціальних мережах», що вимагає подальшого розслідування. Мораєс також доручив головному прокурору Бразилії Аугусто Арасу встановити, чи пов’язані коментарі Жаїра Болсонару з групою його прихильників, які вже перебувають під слідством через масштабне продукування фейкових новин.

«Група, відома в місцевих ЗМІ як Офіс ненависті, поширювала дезінформацію під час пандемії і закликала до військового перевороту, який надав би Болсонару, колишньому капітану армії, необмежені повноваження керувати країною. Під час розслідування щодо цього угруповання вже було заарештовано низку союзників президента, зокрема Роберто Джефферсона, голову правої бразильської Лейбористської партії», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 24 жовтня 2021 року президент Бразилії Жаїр Болсонару провів брифінг, на якому розповів, що нібито є наукові звіти, які свідчать, що «в людей, повністю вакцинованих проти COVID-19, синдром набутого імунодефіциту розвивається набагато швидше, ніж очікувалося».

Facebook і YouTube видалили зі своїх платформ відео Болсонару про нібито зв’язок між вакцинами проти COVID-19 та СНІДом. Facebook і YouTube повідомили, що відео Болсонару порушує політику платформ щодо медичної дезінформації про COVID-19. За інформацією Об'єднаної програми ООН по ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС), вакцини проти COVID-19, схвалені регуляторними органами, є безпечними для більшості людей, зокрема для тих, хто живе з ВІЛ та СНІД.

У 2020 році Facebook видалив відео президента Бразилії Жаїра Болсонару про коронавірус, у якому йшлося, що «гідроксихлорохін працює всюди».

За час пандемії коронавірусної інфекції Twitter та Facebook видалили багато повідомлень Болсонару та його прихильників, позначивши їх як такі, що вводять в оману. У липні YouTube видалив близько 15 відео з каналу президента Бразилії за поширення дезінформації про COVID-19. Деякі з видалених повідомлень пропагували використання препарату від малярії та препарату проти паразитів як засобів проти COVID-19.

29 вересня 2021 року YouTube вирішив видаляти неправдиві або маніпулятивні твердження, які стосуються будь-яких вакцин, а не тільки вакцин від COVID-19. Зокрема, нові правила компанії забороняють поширювати контент, в якому стверджується, що вже схвалені державними органами охорони здоров’я чи міжнародними організаціями вакцини небезпечні і викликають хронічні наслідки для здоров'я, або що вакцини не знижують передачу чи зараження захворюваннями. Або матеріали, в яких поширюють неправдиву інформацію про речовини, що начебто є у вакцинах.

Фото: Jair Messias Bolsonaro / Facebook 

ms.detector.media