ms.detector.media
MediaSapiens
26.11.2021 10:12
Парламент Естонії заборонив використовувати обладнання 5G від Huawei
Парламент Естонії заборонив використовувати обладнання 5G від Huawei
«Закон про електронні комунікації» ще має схвалити президент Естонії.

Парламент Естонії — Рійгікогу — заборонив використовувати в країні обладнання 5G від китайської компанії Huawei. Про це повідомляє ERR.

Рійгікогу підтримав у третьому читанні законопроєкт про електронні комунікації, який забороняє використовувати мобільні технології, розроблені Huawei. Документ також узгоджує правила захисту прав споживачів між більш традиційними телефонними службами та месенджерами (WhatsApp та Viber).

«Закон про електронні комунікації», який ще має схвалити президент Естонії, переносить у внутрішнє законодавство Європейську директиву з комунікацій і визначає вимоги до використання апаратного та програмного забезпечення в мережах зв'язку таким чином, щоб не загрожувати національній безпеці.

Нагадаємо, у травні 2019 року США заборонили своїм держустановам застосовувати обладнання Huawei, а також загалом користуватися послугами компанії. Введення даної заборони США пояснюють тим, що Huawei нібито тісно співпрацює з китайською владою. Huawei просив визнати неправомірним цей закон.

У лютому 2021 року в мережі поширювали неправдиву інформацію, що влада Швеції начебто заборонила мережу 5G на всій території країни, поштовхом до чого буцімто стали масові протести населення через «шкідливість» частот 5G, а також «наукові дослідження» про згубний вплив частот і хвиль на здоров'я людей. Насправді, Швеція приєдналася до країн Європи, які заборонили участь китайських компаній Huawei і ZTE у розгортанні 5G з міркувань безпеки, а не заборонила мережу 5G

21 червня 2021 року Міністерство оборони Литви рекомендувало не користуватися китайськими смартфонами через проблеми з цензурою та безпекою. Національний центр кібербезпеки при Міноборони Литви дослідив смартфони китайських виробників, які поставляють у країну: Huawei P40 5G, Xiaomi Mi 10T 5G, OnePlus 8T 5G. Це розслідування виявило чотири ризики кібербезпеки. Три ризики виявили в телефонах Xiaomi, один — у Huawei. Зокрема, згідно зі звітом, системні програми Xiaomi мають вбудовану здатність виявляти та цензурувати 449 термінів китайською мовою. Компанія Xiaomi відкинула ці звинувачення. Китайська компанія Huawei також заперечує, що її офіційний магазин додатків AppGallery перенаправляє користувача в сторонні інтернет-магазини, програми яких містять шкідливе програмне забезпечення або заражені.

Фото: Huawei Ukraine

ms.detector.media