ms.detector.media
Марина Довженко
22.11.2021 10:39
Двісті років коронавірусу. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 8—14 листопада 2021 року
Двісті років коронавірусу. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 8—14 листопада 2021 року
Натяки на коронавірус знайшли на Олімпіаді 1992 року і в книжці 1821 року. Автори інших фейків запевняють, що коронавірусу нема — люди просто надихалися фосгену.

Що нового 8—14 листопада:

У медіапросторі повторюється ситуація, яку ми бачили вже не раз за час коронавірусної епідемії. Кількість хворих і померлих зростає (або залишається стабільно високою), але увага до проблематики, пов’язаної з епідемією, поволі вщухає. Хоча у другий тиждень листопада коронавірусна тематика залишалася головною в новинах, однак градус емоцій, здається, поволі почав знижуватись. Найбільше повідомлень на тему боротьби проти епідемії було в новинах Суспільного та 5 каналу.

Суспільне, «Інтер» та СТБ приділили увагу в новинах темі безпечної вакцинації вагітних. Багато говорили про протипоказання до вакцинації — Міністерство охорони здоров’я нарешті затвердило довідку, яку можна буде використовувати, мотивуючи відсутність щеплень.

Ще одна велика тема тижня — відсторонення від роботи держслужбовців і освітян, які не вакцинувались. Матеріали про обов’язкову вакцинацію в теленовинах насичені оцінками: «почали усувати від роботи» («Інтер»), «не пускають працювати» («Україна»), «Судний день для невакцинованих чиновників та вчителів» (5 канал). Втім у таких матеріалах також намагалися розібратися, чому люди не йдуть вакцинуватися. Серед причин називали такі: «бояться мутацій, чипування та церкви, а також не вірять в існування коронавірусу» (5 канал), «люди продовжують вірити у міфи, мовляв у кожній вакцині вже є чип, за яким відстежуватимуть» (ICTV) тощо.

Розповідали в новинах і про практики популяризації щеплень, зокрема через церкву. 5 канал повідомив, що у Патріаршому соборі Української греко-католицької церкви в Києві відкрили пункт щеплень. Для повноти картини того ж дня у випуску повідомили, що «пропаганда вакцинації пішла навіть на вулицю червоних ліхтарів» в Австрії. Про пункт вакцинації в київському соборі йшлося і в новинах «1+1» та ICTV.

У повідомленнях про загострення ситуації із захворюваністю найчастіше згадували про Волинь і Черкащину, які перейшли в червону зону, а також Київ, де запровадили обмеження у громадському транспорті. Висвітлювали рейди, які перевіряють дотримання карантинних правил.

«1+1» повідомив, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення взялася за боротьбу проти фейків про коронавірус. Цікаво, звісно, чи регулятор помітить запрошення в ефір антивакцинаторів для вільного озвучення їхньої дезінформації, якій протиставляють емоційні вигуки, — а саме це, нагадаємо, сталося на «1+1».

У політичних токшоу цього тижня говорили про коронавірус і на офіційному рівні, і на рівні маніпуляцій. За офіціоз відповідала «Свобода слова» на ICTV — сюди запросили міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка і присвятили епідемії цілий випуск. Ляшко сказав, що Україна вже на плато захворюваності (тобто гірше вже не буде). І додав, що смертність ще буде «наздоганяти» статистику, бо часто причину смерті встановлюють за кілька днів. Ще Ляшко закликав усіх вакцинуватися, адже нині, за його словами, в Україну завезли 31 мільйон доз вакцини. Колишній заступник Уляни Супрун Павло Ковтонюк піддав сумніву слова про «плато» захворюваності, адже він, мовляв, «почекав би ще тиждень-два». А професор Віктор Досенко бідкався, що влада досі не залучає для оцінки ситуації експертів, покладаючись на звітність від керівників лікарень, а вони часто кажуть неправду. Говорили також про «ковідну амністію» (на погляд президента Асоціації анестезіологів України Сергія Дуброва, її точно не можна впроваджувати для лікарів, які підробляють сертифікати про вакцинацію), рейди, що перевіряють дотримання карантинних норм, і про ситуацію зі щепленням освітян — про це розповідав міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

У проросійських токшоу було все значно менш конструктивно. Зокрема, на «Українському форматі» Першого незалежного народна депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Королевська поклала всю відповідальність за проблеми у сфері боротьби проти епідемії на «медреформу Супрун», яку треба скасувати. У післямові до програми політкоментаторка Наталія Землянська сказала, що щохвилини від коронавірусної хвороби помирає семеро людей у світі, а від голоду — десять (що, напевно, мало би применшити значущість коронавірусної епідемії, хоча насправді свідчить про протилежне).

Ведуча «Права на владу» Наталія Мосейчук сміливо приписала собі та своїй програмі ідею «ковід-амністії», яку, мовляв, спершу обговорювала у студії, а потім її озвучили вже урядовці. А також сказала, що після програми про вакцинацію, мовляв, «спала хвиля антивакцинаторів». Звідки висновок про «спадання хвилі», гадки не маємо: за нашими спостереженнями антивакцинатори активні, як і раніше. До кінця тижня творці токшоу остаточно «розслабились» на тему коронавірусу й почали обирати для обговорення інші, переважно політичні теми.

Натомість у тонусі творці розмаїтих фейків про коронавірус. Наприклад, антивакцинатор Віктор Вікарчук укотре розповідав, що масова вакцинація незаконна, адже український парламент не ухвалив відповідних законів; вакцинація не має сенсу, бо щеплені все одно переносять вірус; що Всесвітня організація охорони здоров’я заборонила сертифікати вакцинації; і нарешті — про хімтрейли, які розпилюють над Україною з літаків. Увесь цей набір фейків уже не вперше спростовує «Вокс Україна».

Різницю між поняттями «примусова вакцинація» і «обов’язкова вакцинація» Міністерство охорони здоров’я намагалося пояснити, однак маніпуляції на цю тему не припиняються. Наприклад, активісти організації «Багнет нації» виступили проти «примусової вакцинації» в Україні. «Вокс Україна» пояснює, чому це некоректно. Чи є відсторонення від роботи без збереження зарплатні формою примусу — питання філософське, однак у прямому сенсі слова примушування до вакцинації в Україні таки немає.

Десятки дослідників зі світовими іменами намагалися розібратися, як утворився коронавірус SARS-CoV-2. Результати їхніх пошуків можна прочитати у фахових журналах і скласти уявлення про більш чи менш імовірні версії… Але можна просто зайти в соцмережі та прочитати, що коронавірусна хвороба — це насправді отруєння. «Цей фашистський режим застосовує проти людей хімічну зброю – фосген! Це масове, навмисне вбивство людей!» — йдеться в одній із публікацій. StopFake пояснює, що фосген тут ні до чого, а коронавірусна хвороба — інфекційна.

Традиційно фейкотворці шукають випадків, коли від вакцинації хтось відмовився, використовуючи їх як аргумент на доведення антивакцинаторських тез. Якщо ж такі приклади не знаходяться, їх можна сфальсифікувати. StopFake викрив фейк про італійських стюардес, які нібито масово відмовляються від вакцинації проти коронавірусу й виходять на вуличні протести. Доказ — відео, і це справді запис акції протесту стюардес, однак предметом протесту були скорочення та зменшення зарплат, а ніяк не щеплення. Скорочують стюардес і зменшують їм зарплати, звісно, також почасти через коронавірусну епідемію, але логіка тут така: що швидше всі вакцинуються, то швидше людству знову знадобиться багато стюардес.

Ще одна країна, яка «відмовилась від щеплень» — Хорватія. В дописах на підтвердження цього посилаються на президента Зорана Мілановича, який «викрив брехню та поширення паніки COVID» і «заявив, що хорвати достатньо вакциновані». StopFake пояснює: Міланович зробив цю заяву 10 вересня 2021 року, і аж ніяк не мав на увазі, що потрібно відмовлятися від вакцинації — навпаки, закликав робити щеплення. Президент говорив про порівняно високий рівень вакцинації в Хорватії, де щеплена приблизно половина людей.

Маніпулятивний аргумент, дуже поширений у соцмережах, — мовляв, немає сенсу вакцинуватися, бо вакциновані теж хворіють. Мовляв, у США 90% госпіталізованих із коронавірусною хворобою — щеплені; і у Вельсі також нібито більшість. Це брехня й маніпуляція. StopFake називає дані, поширювані про Америку, цілком сфальсифікованими. Що ж до Вельсу, то рівень вакцинації там дуже високий, тому й не дивно, що серед хворих більшість щеплені, пояснюють фактчекери. Але йдеться про досить невеликі цифри: із 614 госпіталізованих із коронавірусною хворобою 79 — не щеплені, а 493 отримали обидві дози вакцини.

Директора Pfizer заарештували, акції компанії обвалились. Цей фейк поширювали в соцмережах із початку листопада; StopFake перевірив — Альберта Бурлу не заарештовували. Цікаво, що цей фейк з’явився того дня, коли Pfizer заявила про винахід: новий препарат для лікування коронавірусної хвороби, що нібито знижує ризик госпіталізації і смерті на 89%.

А найцікавіші фейки, як завжди — ті, що поєднують бурхливу уяву, фантастику і конспірологію. Наприклад, що про коронавірусну хворобу розповідали ще під час олімпіади 1992 року в Барселоні. Це відео потрапило в український сегмент соцмереж із Польщі; в ньому розповідають про аналогії між заходами на відкритті Олімпіади та символами пандемії: формою вірусу, вакцинами тощо. Але це чиста конспірологія, пояснює «Вокс Україна». Символи Олімпіади були пов'язані не з пандемією, а з міфологією.

І ще одне: мовляв, про коронавірусну хворобу — точніше, її англійську скорочену назву COVID — відомо з 1821 року. В одному відео демонструють: результат пошуку у Books Ngram Viewer показує згадку слова Covid у літературі дев’ятнадцятого століття. Втім, заспокоює «Вокс Україна», у книжці, яку цитують, ідеться про китайську одиницю вимірювання, а не про хворобу.

 Фото: Aitor Diago/ Getty Images

ms.detector.media