ms.detector.media
20.11.2021 12:20
Ляшко назвав «фейком» анонімний центр вакцинації в Ужгороді
Ляшко назвав «фейком» анонімний центр вакцинації в Ужгороді
Міністерство охорони здоров’я перевіряє інформацію про анонімний центр вакцинації, а «BBC News Україна» опублікувала матеріал про його роботу.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в ефірі «1+1» назвав фейком інформацію про анонімний центр вакцинації на Закарпатті. За його словами, ніхто не знає, що там відкрили, а анонімність в контексті вакцинації не передбачена.

Раніше в МОЗ розповіли, що готують «ковідну амністію» – можливість уникнути кримінальної відповідальності за підроблений COVID-сертифікат, якщо людина, яка придбала несправжній документ, добровільно у цьому зізнається. 

20 листопада на «BBC News Україна» з'явився матеріал, в якому описується робота такого анонімного центру, ідея якого належить завідувачу кафедри соціології та соціальної роботи Ужгородського університету Федору Шандору. Також він є депутатом обласної ради від партії «Слуга народу». У перші дні центром скористувались 80 людей. 

В матеріалі йдеться про велику кількість підроблених сертифікатів у регіоні, що помітили словацькі прикордонники. Анонімний центр дає змогу людям, які раніше придбали фальшивий COVID-сертифікат, вакцинуватися по-справжньому з можливістю не вказувати свої персональні дані. 

Для отримання щеплення необхідно заповнити інформовану згоду, в якій треба вказати реальну дату народження, а замість свого справжнього імені можна вказати псевдонім. Цього достатньо, аби ідентифікувати людину в системі охорони здоров'я, розповів головний лікар медичного центру Віктор Петров.

Віктор Петров

За його словами, більшість осіб, які прийшли скористуватись послугою, мали лише фейкову паперову довідку. Їх не вносили до електронної бази, коли продавали підробний сертифікат. Серед мотивів вакцинуватися анонімно виділяють найчастіше:

«В Україні є два найпоширеніших види підроблених сертифікатів – дешевші, без внесення в базу та можливості підтягнути в "Дії", та дорожчі – з внесенням в базу з можливістю мати довідку в "Дії"», – йдеться у матеріалі ВВС. 

Також Шандор запропонував міністру Ляшку зустрітися і обговорити ситуацію з анонімними центрами вакцинації. 

Нагадаємо, що 31 жовтня в «Дії» спростили процедуру отримання COVID-сертифікату. Раніше доводилось підписувати запит на сертифікат за допомогою технології «Дія.Підпис», «підпис обличчям». Натомість тепер такий підпис не потрібен. На порталі «Дія» потрібно лише авторизуватися, а потім натиснути на «Здоров'я» та «COVID19-сертифікат про вакцинацію». Після цього треба лише дати згоду на передачу даних, і ви отримаєте сертифікат.

2 листопада міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що в додатку державних послуг «Дія» з’явився COVID-сертифікат для дітей від 12 років, а також запустили бета-тестування COVID-сертифікатів на підставі ПЛР-тестів.

Фото: Flickr

Мінцифри запустило сайт з відповідями на поширені питання щодо COVID-сертифікатів

ms.detector.media