ms.detector.media
03.11.2021 21:12
В Узбекистані заблокували й відновили доступ до Telegram, Facebook, Instagram та звільнили голову «Узкомназората»
В Узбекистані заблокували й відновили доступ до Telegram, Facebook, Instagram та звільнили голову «Узкомназората»
Соцмережі заблокували згідно з законом, за яким сервери соцмереж, на яких обробляються персональні дані громадян та громадянок Узбекистану, мають перебувати всередині країни.

Влада Узбекистану відновила доступ до Telegram, Facebook, Instagram, які сьогодні ж і були заблоковані. Доступ також відновили до «Однокласників», YouTube й LinkedIn, пише видання Fergana.media.

Однак в списку сайтів, доступ до яких обмежено, залишаються «ВКонтакте», Wechat, Skype, TikTok та Twitter, для використання яких на території Узбекистану вже кілька місяців потрібний VPN.

Крім того, звільнили голову Державної інспекції з контролю у сфері інформатизації й телекомунікацій («Узкомназорат») Голібшера Зіяєва за дорученням президента країни Шавката Мірзійоєва через «помилкові й неузгоджені дії». Про це повідомив його речник Шерзод Асадов.

Ввечері 3 листопада «Узкомназорат» вніс Telegram, Facebook та Instagram до реєстру порушників закону «Про персональні дані» й обмежив доступ до них. Кілька годин потому Мірзійоєв назвав ці дії «однобокими й до кінця не продуманими».

Згідно з законом, сервери соцмереж, на яких обробляються персональні дані громадян та громадянок Узбекистану, мають перебувати всередині країни. 12 травня влада вимагала від Facebook, Google, Mail.ru Group, Skype, Telegram, WeChat, TikTok, Twitter та «Яндекса» перенести відповідні сервери в Узбекистан.

25 жовтня в Узбекистані завершилися шості за період незалежності країни президентські вибори, пише «Медіазона. Центральна Азія». За попередніми підрахунками ЦВК, перемогу здобув чинний президент Шавкат Мірзійоєв. Він набрав 80,1% голосів і, найімовірніше, буде переобраний на другий термін. ЦВК також повідомила, що явка на виборах перевищила 80%, тобто проголосували понад 16 млн осіб. 

Того ж дня моніторингова місія ОБСЄ зауважила, що на виборах в Узбекистані спостерігалася відсутність справжнього плюралізму. В організації вважають, що обрання президента не було по-справжньому конкурентним, а у день голосування відзначили значні процедурні порушення, включаючи вкидання бюлетенів і недотримання процедур підрахунку голосів.

Нагадаємо, що до кінця 2021 року у Китаї припинить роботу соціальна мережа професійних контактів LinkedIn через посилення цензури в інтернеті.

Таке рішення прийняли у корпорації Microsoft через «набагато складніше робоче середовище і більш суворі нормативні вимоги».

Фото: pixabay.com

ms.detector.media