ms.detector.media
Гала Скляревська
01.11.2021 18:12
У статистику смертей після вакцинації проти COVID-19 включають будь-які випадки, навіть потрапляння у ДТП — МОЗ
У статистику смертей після вакцинації проти COVID-19 включають будь-які випадки, навіть потрапляння у ДТП — МОЗ
Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я у відповідь на запит «Детектора медіа».

«Несприятлива подія після імунізації (НППІ) — це будь-яка несприятлива з медичної точки зору подія, що спостерігається після імунізації та необов’язково має причинно-наслідковий зв’язок з використанням вакцини. Несприятливою подією може бути будь-яка несприятлива або ненавмисна ознака, відхилення у результатах лабораторних досліджень, симптоми захворювання або захворювання.

Серйозними вважаються НППІ, що становлять загрозу для життя, потребують госпіталізації або збільшення строку госпіталізації, спричиняють стійку або значну непрацездатність чи інвалідність, чи призводять до смерті. Несприятливою подією після імунізації вважаються будь-які події, що сталися в часі 30 днів після проведення щеплення проти COVID-19 та необов’язково пов’язані з вакцинацією. Навіть якщо людина протягом 30 днів після імунізації, наприклад, потрапляє в ДТП, це також реєструється», — йдеться у відповіді на запит «Детектора медіа».

Разом із тим на питання, чи отримав хтось в Україні компенсацію за НППІ саме внаслідок щеплення від коронавірусу, пресслужба МОЗу не відповіла та рекомендувала звернутися до Державного експертного центру МОЗ України.

Станом на 24 жовтня 2021 року Державний експертний центр МОЗ України зафіксував від 0,008% до 0,23% НППІ для кожної з п’яти вакцин проти COVID-19, що використовувалися чи зараз використовуються в Україні. Найменша кількість НППІ при вакцинації Короноваком, найбільша — Ковішилдом. При цьому дані про те, скільки людей померли після вакцинації протягом 30 днів, у звіті не вказується. Також не зазначається, як саме збирають дані про НППІ.

Нагадаємо, що 26 жовтня в інтерв’ю «Українській правді» міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, відповідаючи на питання про кількість смертей після вакцинації від коронавірусу на кінець жовтня, сказав: «119. Це кількість людей, у яких упродовж місяця зафіксовані серйозні несприятливі події після імунізації, зокрема летальні випадки». І додав, що йому невідомо про жоден випадок, коли був доведений зв’язок між вакцинацією та смертю людини. Він пояснив: «Але ця цифра ні про що. Якщо ви подивитесь на кількість людей, які помирають в Україні за певний період часу… Наприклад, від інсульту кожні 6 хвилин помирає людина. І він може статися в людини похилого віку, яка прийшла по щеплення, і в черзі за щепленням, і за п’ять хвилин після нього».  При цьому станом на 20 вересня 2021 року від початку щеплення проти коронавірусу було зафіксовано 95 летальних випадків, у 77 випадках смерть наступила не від вакцини, ще 18 випадків розглядає спеціальна комісія.

Дані, що навів Ляшко в інтерв’ю «УП», були використані багатьма медіа, зокрема для маніпуляцій.

Фото: пресслужба МОЗ

ms.detector.media