ms.detector.media
28.10.2021 20:20
РНБО опублікувала звіт про антивакцинну інформаційну кампанію Росії проти України через телеграм-канали
РНБО опублікувала звіт про антивакцинну інформаційну кампанію Росії проти України через телеграм-канали
У звіті відзначається, що проросійські телеграм-канали ширять фейки про вакцинацію для української аудиторії, і навпаки – пропагують вакцинацію для росіян/ок та мешканців/ок тимчасово окупованих територій України.

Центр протидії дезінформації Ради національної безпеки та оборони опублікував звіт з аналітикою інформаційного поля телеграм-каналів України. Вони виснували, що Росія проводить в Україні «тривалу інформаційну операцію, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації».

За даними звіту, «популярні українські політичні телеграм-канали», пов’язані з Росією або напряму модеровані звідти, просувають «деструктивні наративи» та дезінформацію щодо вакцинації, «"ретранслюючи" позицію Кремля».

У звіті також відзначено, що канали, модеровані з Росії, але націлені на аудиторію тимчасово окупованих територій України, навпаки – просувають діаметрально протилежні наративи щодо вакцинації: наприклад, необхідність щеплення проти COVID-19, висміюють та демонізують «антивакцинаторів» тощо. 

Натомість російські ЗМІ для власної аудиторії позитивно описують вакцинацію.

Окремо у звіті відзначили, що «суттєву роль у розповсюдженні ідей антивакцинаторства відіграє одна із церков», маючи на увазі Російську православну церкву та Українську православну церкву Московського патріархату, на що вказують скриншоти у звіті РНБО.

Але в інформаційних джерелах, пов’язаних із РПЦ, які направлені на російську аудиторію, навпаки – стверджується необхідність вакцинуватися, розвінчуються фейки тощо. 

«Результати аналізу свідчать про наявні ознаки ворожої дезінформаційної атаки, що спрямована на збільшення рівня смертності від Covid-19 в Україні та запобігання вакцинації громадян України. Повномасштабна і тривала дезінформаційна операція загрожує життю та безпеці українців, і кількість постраждалих буде зростати, якщо не вжити необхідних заходів для протидії в інформаційному просторі», – йдеться у висновках. 

Також Центр протидії дезінформації звертає увагу на успішність вакцинації в Моршині, посилаючись на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. І рекомендує ознайомитись із механізмом дії різних вакцин онлайн

Нагадаємо, що Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України склав перелік українських телеграм-каналів, які просувають проросійські наративи, що описані в «словнику російської пропаганди».

РНБО раніше розробила глосарій, який рекомендують використовувати для боротьби з російською пропагандою та інформаційним впливам. Центр протидії дезінформації проаналізував акаунти деяких персональних блогів та телеграм-канали, які відреагували на цей глосарій.

Фото: з вільних джерел

ms.detector.media